NRK Meny
Normal

Kritisk skadd i ski-ulykke

En av mennene som falt utfor et stup i Jotunheimen mandag har fått meget alvorlige skader. Sykehuset betegner tilstanden hans som kritisk.

Laster kart, vennligst vent...

Turistene satt fast i fjellet sør for Lom i flere timer før de ble reddet ut. De var tre menn i følget og to av dem ble skadet.

De to svenske skituristene kjørte utfor et stup ved Høgskridubrean. De ble reddet ut med et helikopter og sendt til St. Olavs i Trondheim med luftambulanse.

Tirsdag melder sykehuset at den ene mannen har fått svært alvorlige skader og betegner tilstanden hans som kritisk. Den andre mannen er også alvorlig skadet, men tilstanden hans er stabil.

Vanskelig redningsaksjon

Redningsarbeidet ble betegnet som svært krevende og skjedde under vanskelig værforhold.

Litt etter kl 18 ble det klart at redningsmannskapene hadde nådd frem til de skadde skiløperne og var i ferd med å undersøke dem. Litt før kl 19 var de to hentet ut. To ambulansehelikoptere og et Sea King var involvert i redningsaksjonen.

Den ene betegnes som kritisk skadd, den andre omtales som alvorlig skadd etter ulykken. Det er ikke kjent hva slags skader de har.

– Han som var kritisk skadd hadde et visst blodtap da redningsmannskapet kom frem. Den andre mannen hadde forfrysningsskader. Det var det siste vi fikk vite før de ble flydd til St. Olavs, sier operasjonsleder Arne Gunstad i politiet.

Mennene måtte vente over fire timer etter ulykken. Det var ikke mulig å komme til for redningsmannskaper i det dårlige været.

– Falt ned et stup

Skituristene hadde kjørt ut fra fjelltoppen Loftet og deretter falt de ned en skrent. Det var tre skiturister i følget og to av disse kjørte utfor et stup på østssiden mot Høgskridubrean i Lom.

Minst en av de som falt ned skal ha fått alvorlige skader i ulykken og det vil ta tid før redningsmannskapene er på plass, melder politiet.

– De hadde gått på fjellet Loftet i Lom og skulle kjøre den nordre ruta ned mot Vesleloftet. Sikten var dårlig, så de tok feil retning. Da falt de ned et stup ned mot Høgskridubrean og er nå på breen, sier operasjonsleder Trygve Ulset i politiet.

Politiet opplyste tidligere i dag at begge de to var hardt skadd, men det er fortsatt uklarhet i forhold til tilstanden deres.

– Ved bevissthet

Den ene av de tre ble stående igjen og så ulykken. Han hjalp politiet med å lokalisere de forulykkede.

– Vi har vært i telefonisk kontakt med de to som raste utfor. Begge to er ved bevissthet, sa Ulset til NRK tidligere på kvelden.

Luftambulansen prøvde å ta seg inn i området, men dårlig sikt og vind gjorde at de måtte avbryte. Istedet ble norsk alpin redningsgruppe og Røde Kors flydd inn i området. Etter over fire timer ble de to menne reddet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny rektor Elverum videregående

  Margrethe Hammer Mobæk er tilsatt som ny rektor på Elverum videregående skole. Mobæk kommer fra stillingen som assisterende rektor ved Nannestad videregående skole. Hun har master i idrettsfag og i utdanningsledelse og kommer opprinnelig fra Trysil.

  NY REKTOR; Margrethe Hammer Mobæk blir ny rektor på Elverum videregående skole
  Foto: Hedmark Fylkeskommune
 • Politiet uten spor av betydning

  Politiet sier det står uten tips av betydning, etter at en mann skal ha blitt ranet i sitt eget hjem på Lesjaskog 7. desember. Mannen i sekstiåra har forklart at to personer bandt ham fast og ranet ham, og at de kjørte en mørk stasjonsvogn.

  Krimteknikere Lesjaskog ran
  Foto: Alexander Nordby / NRK
 • 40 viltpåkjørsler gjennom helga

  Med de siste viltpåkjørslene i Hedmark og Oppland i morges, har det vært nærmere 40 slike uhell gjennom helga. Det opplyser politiet i Innlandet. Politiet rår bilistene til å kjøre forsiktig. Viltpåkjørslene er fra fredag kveld til mandag morgen.