NRK Meny
Normal

Krever ni års fengsel

Aktor krever ni års fengsel for den overgrepstiltalte presten fra glåmdalsdistriktet. Både tiltalte og kona hans er helt uten troverdighet, hevdet aktor i tingretten i dag. 

Presten fra glåmdalsdistriktet er tiltalt for seksuelle overgrep og vold mot sin stedatter fra hun var fem år gammel.

Aktor, statsadvokat Bodil Thorp Myhre, ba i dag om ni års fengsel for presten, for seksuelle overgrep og vold mot stedatteren.

I tillegg krever hun erstatning til stedatteren, som oppad er begrensa til 1,8 millioner kroner.

- Når det gjelder straffeutmålinga har de seksuelle overgrepene størst betydning, sier Thorp Myhre til NRK.

Det er skjerpende for straffen at jente ble tvunget til samleie før hun var ti år, og at religion er brukt i forbindelse med overgrepene. I tillegg er det straffeskjerpende at overgrepene har skjedd hjemme.

Hardt ut mot mora 

Rettsaken mot presten i Glåmdals-distriktet er igang
Foto: OPer Magnusen / NRK

I sin sluttprosedyre gikk hun hardt ut mot både tiltalte og kona hans.

I retten har tiltaltes kone avvist alle datteren sine påstander, og har beskrevet mann sin som gudsfryktig og from.

Uten å se på kona en eneste gang sa Thorp Myhre i retten i dag at kona enten ikke vil se overgrepene eller prøver å dekke over noe.

- At hun ikke har sett noe som helst tyder på at hun er fraværende, sa aktor.

Ifølge en nabo som vitnet i Glåmdalen Tingrett tidligere i saken skal både presten og kona ha innrømmet at presten har slått minstesønnen allerede som 2-åring.

- De verste handlingene

Tiltalte har heller ingen troverdighet i saken, hevder aktor.

- Hans forklaring brister på flere punkter. Han nekter for alt , også ting som framstår som opplagte slik jeg ser det, sier Thorp Myhre til NRK. Det gjelder blant annet vold mot barn fra tidligere ekteskap.

Det er ikke rart at han nekter fordi konsekvensene er alvorlig, sa Thorp Myhre, som kaller overgrepene presten er tiltalt for "som noen av de verste handlingene et menneske kan begå".

I saken står tiltalte og stedatteren sterkt mot hverandre, og det finnes ingen vitner til overgrepene.

- Derfor blir saken et spørsmål om troverdighet - hvem skal vi tro på? Etter å ha hørt stedatteren sin forklaring er jeg ikke i tvil om at hun snakker sant, sa aktor i dag.

Viser til psykologene

I sin sluttprosedyre har aktor gått gjennom flere av overgrepene , og har tatt opp den nå 23-årige stedatteren sin troverdighet.

Aktor tok i dag avstand fra teorien om at hun lider av en såkalt reaktiv tilknytningsforstyrrelse, der omsorgssvikt og adopsjon er årsaken, og som gjør at hun forteller om overgrepene.

Aktor viste også til at psykologene som har uttalt seg i retten sier at kvinna ikke lider av det, men av posttraumatisk stress som følge av overgrepene.

Hun viste til en rekke vitner, fra skolen og omgangskretsen, som har sett resultater av volden kvinna ble utsatt for.

- Hun har ikke løyet

Aktor avviser at kvinna skal ha hatt noen motiver for å forklare seg uriktig, og viser til at hun i det lengste har forsøkt å holde det hun har vært utsatt for skjult.

- Hun har ikke løyet, alle som har hørt stedatteren sin historie tror på henne, sa aktor.

Sist ut i rettsaken er forsvarer Sigmund Øien, som skal holde sin prosedyre.

Presten ble anmeldt i oktober i fjor, og ble arrestert på arbeidsplassen og sikta for overgrep i november. Han har hele tida hevda sin uskyld.

Det var satt at to uker til rettsaken, som nå går to dager på overtid. Dommen vil falle i løpet av mai.

NRK Hedmark og Oppland kommer tilbake med mer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Mor og far feirer OL-gull

  Det ble gull i laghopp i PyeongChang i dag. Lillehammer gutten Robert Johansson var ankermann på det norske gullaget. Hjemme hos mor Helga og far Gorm Johansson på Vingnes i Lillehammer var det vill jubel.

  Gorm og Helga Johansson
  Foto: ALEXANDER NORDBY / NRK
 • Skyldig i forsettlig drap


  I ankesaken mot mannen som ble dømt for drapet på Egil Tostrup Bråten fra Våler (bildet), har juryen i Borgarting lagmannsrett kjent han skyldig i forsettlig drap og forsøk på grovt ran. Straffeutmålingen blir klar senere.

  Tostrup Bråten, åsted
  Foto: POLITIET/RUNA VICTORIA ENGEN / NRK
 • Lastebilvelt - Dovrebanen er stengt

  Ingen ble skadd da en lastebil veltet i Jernbanegata i Stange litt før klokka 10.00 i formiddag.Bane Nor melder at Dovrebanen er sperret mellom Stange og Tangen etter lastebilvelten. For biltrafikken er det lokal omkøring.