NRK Meny
Normal

Kom i busser for å redde skolen

Flere busser med ungdommer fra Lesja og Dovre dro i dag til Lillehammer for å kjempe for et treårig videregående skoletilbud på Dombås.

Kjemper for skoletilbud

ENGASJERTE: Elevene på Hjerleid vil ha et treårig videregående skoletilbud på Dombås når Hjerleid legges ned.

Foto: Ola Haldor Hådi

Det må settes ut mange ekstra stoler i fylkestingsalen når politikerne i dag skal bestemme den framtidige skolestrukturen i Oppland.

Over femti elever fra den videregående skolen Hjerleid på Dovre reiser med buss til Lillehammer for å overvære skoledebatten.

– Vi vil vise at vi ikke er stille, men at vi har en stor stemme, sier Ola Haldor Hådi, som går sisteåret på Hjerleid.

Elevene kjemper for et treårig videregående skoletilbud i den nordligste delen av Oppland.

– De er viktig for identiteten vår, og det er viktig for at bygdene skal overleve, sier Hådi.

Vil ha større skoler

Ola Haldor Hådi

FORSTÅR IKKE: Ola Haldor Hådi (18) skjønner ikke at politikerne vil legge ned småskoler som Hjerleid, som presterer godt.

Foto: Anna Kristine Berg

I 2013 ble det vedtatt at Hjerleid videregående skole skulle legges ned , og flyttes til Dombås. På Dombås får elevene kun tilbud om ett skoleår. For å fullføre det videregående skoleløpet må de flytte eller pendle til Otta.

Både i Lesja og Dovre er det stor misnøye med vedtaket.

– Vi kan ikke ha en skole på hvert hjemsted. Vi må sørge for at de skolene vi har er kvalitativt gode, sier Thorleif Bang fra Høyre.

Et flertall av fylkespolitikerne med Arbeiderpartiet i spissen, vil satse på større skoler som gir mer fleksibilitet. Det kan bety at linjer ved enkelte skoler kan bli lagt ned og samlet på andre skoler.

I dag er det ti videregående skoler i Oppland. Bare Hadeland, Gjøvik og Lillehammer har stabile elevtall. Andre steder er det nedgang.

Små men gode

Elever på Nord-Gudbransdal Videregående Skule avd. Hjerleid.

GIR IKKE OPP: Elevene på Hjerleid er kampklare før møtet med fylkespolitikerne.

Foto: Ola Haldor Hådi

Ola Haldor Hådi synes det er rart at politikerne vil legge ned en skole som Hjerleid, der elevene trives og presterer godt.

– Vi har det beste karaktersnittet i hele Oppland, og vi scorer best på elevundersøkelsen, sier Hådi.

Han er opptatt av at ungdommene i Lesja og Dovre skal få et fullverdig skoletilbud på Dombås når Hjerleid forsvinner.

Men Thorleif Bang i Høyre mener det er for få elever i Nord-Gudbrandsdal til å opprettholde treårig studiespesialisering, fordelt på tre skoler.

– Tilbudet blir ikke godt nok, sier Bang.

Roser elevene

Ordfører i Dovre Bengt Fasteraunet er spent på utfallet av møtet i dag. Han tror den politiske vinden kan blåse i alle retninger, men mener elevenes engasjement kan utgjøre en forskjell.

– De setter et ansikt på saken. Og det er alltid sånn at når man må se folk i øya, så må man være sikker på hva man stemmer, sier Fasteraunet.

Han er stolt over ungdommene i bygda og roser engasjementet.

– For oss i Dovre er skole viktig og ungdommene føler at dette er noe de har krav på, sier Fasteraunet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ber bilister være tålmodige

    Skal du kjøre på E6 på strekningen Kolomoen i Stange til Rudshøgda i Ringsaker i dag bør du beregne god tid. Statens vegvesen regner med stor påskeutfart både i dag og i morgen, og på akkurat den strekningen er det nå anleggsvirksomhet som vil føre til at det går saktere enn vanlig.

  • Pilot hoppet ut i for lav høyde

    Den polske seilflypiloten som døde da seilflyet hans styrtet i Lesjafjellet i 2015 hoppet ut i fallskjerm i for lav høyde. Det er konklusjonen i Statens havarikommisjon sin rapport som kom i dag. Det tok fire dager fra ulykka skjedde til piloten ble funnet.

  • Valdresflya åpen

    Valdresflya ble åpnet klokka åtte i dag. Den vil være nattestengt mellom 20.00 og 08.00.