NRK Meny
Normal

Knusende dom mot banksjef: Fengsel i to og et halvt år

En tidligere banksjef i Valdres ble dømt på samtlige tiltalepunkter og må betale 11,3 millioner kroner i erstatning hvis dommen blir stående.

Jens Bachke, Økokrim

FIKK NESTEN FULLT GJENNOMSLAG: Aktor i saken, Jens Bachke i Økokrim.

Foto: Jorun Vang / NRK

Aktor krevde tre års fengsel, og fikk medhold fra Oslo tingrett i to og et halvt år for den tidligere banksjefen, som var tiltalt for grov økonomisk utroskap for vel 28 millioner kroner.

Dermed er en lang rettsprosess kommet til veis ende, hvis ikke noen av partene anker. Banksjefen ble suspendert i juli 2011, og Økokrim tok ut tiltale i april i år.

– Vi anker

Per Danielsen

Forsvarer, advokat Per Danielsen, fikk ikke medhold i sin påstand om frifinnelse.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Forsvarer, advokat Per Danielsen, har gjennom hele rettssaken lagt vekt på at tiltalte ikke har hatt økonomisk vinning av sine handlinger, og har krevd frifinnelse både i straffesaken og i erstatningsspørsmålet.

– Dette er en gjennomgående streng dom, og mindretallet tok jo dissens på flere av punktene. Vi kommer derfor til å anke, sier Danielsen.

Han mener at en rekke av kravene fra hans tidligere arbeidsgiver er dårlig dokumentert, og at det har vært god nok sikkerhet for flere av låneopptakene i som er nevnt i tiltalebeslutningen.

– Har gitt andre økonomisk vinning

Økokrim har derimot hevdet at han gjennom sine handlinger har gitt andre økonomisk vinning, og i dommen står det at erstatningskravet fra banken "er tilstrekkelig sannsynliggjort".

Oslo tingrett mener at "det foreligger den nødvendige årsakssammenheng mellom disse tapene og tiltaltes utroskapshandlinger".

I følge Økokrim har banksjefen i nesten et helt år fra juli 2010 til juni 2011 innvilget til sammen 16 lån, kreditter og garantier til personer og selskaper på svært sviktende grunnlag, og påført banken store tap. Dommen fra tingretten gir i stor grad medhold på disse punktene.

– Unnvikende forklaringer

Tingretten mener at flere av forklaringene har vært «forbeholdne og unnvikende». Lånene har variert fra 0,2 til 4,8 millioner kroner. Under rettssaken i november ble det ført i alt 13 vitner.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.