Tidligere banksjef risikerer seks års fengsel

Mannen skal ha innvilget lån og kreditter på 28 millioner kroner til personer som ikke kunne betjene lånene. Forsvarer Per Danielsen sier mannen nekter straffskyld.

Per Danielsen

FORSVARER: Advokat Per Danielsen representerer den tidligere banksjefen i Valdres. Danielsen sier mannen stiller seg uforstående til tiltalen og at han mener alle lånene var avklart med styret.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

En tidligere banksjef i Valdres risikerer seks års fengsel for grov økonomisk utroskap.

Oslo Tingrett

TINGRETTEN: Det er her i Oslo Tingrett at rettssaken mot den tidligere banksjefen finner sted. Det er satt av 13 dager til behandling av saken, rettssaken starter mandag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Mannen, som er i begynnelsen av 40-årene, nektet straffskyld da rettssaken startet i Oslo tingrett i dag.

Den tidligere banksjefen skal ha innvilget lån og kreditter til selskaper og personer som ikke kunne betale eller stille sikkerhet, på til sammen 28 millioner kroner.

– Han mener det er uriktig å bli anklaget for dette, så han vil påstå seg frifunnet, sier mannens forsvarer Per Danielsen.

– Et betydelig beløp

Den tiltalte mannen var leder for en bank i Valdres.

Det var i tidsrommet fra juli 2010 til juni 2011 at banksjefen skal ha gitt lån og kreditter på nær 28 millioner kroner.

Ifølge tiltalen gjelder det 16 forhold, der enkeltbeløpene varierte fra 200.000 til nær fem millioner kroner.

– Alvorligheten knytter seg til at dette er flere lån og kreditter, og i sum blir dette et betydelig beløp, sier Bachke.

Jens Bachke, Økokrim

ØKOKRIM-REPRESENTANT: Aktor i saken Bachke, Jens Bachke i Økokrim, sier 28 millioner kroner er et betydelig beløp, og at den tidligere banksjefen har begått grovt økonomisk utroskap.

Foto: Jorun Vang / NRK

Skal ikke ha hatt personlig vinning

Banksjefen skal imidlertid ikke ha tjent noe på utlånene selv.

– Nei, han mener han har fulgt bankens retningslinjer, og da stiller han seg uforstående til at han skal ha bedrevet grov økonomisk utroskap, sier forsvarer Per Danielsen.

Mannen hevder også at styret var involvert.

– Min klient mener at det er sikkerhet for alt, og at sikkerheten er vurdert og godkjent av styret.

Banken fremmer erstatningskrav

Økokrim er på sin side klare på at det er snakk om økonomisk kriminalitet – og ikke dårlig dømmekraft. Og, de påpeker at mannen ved å utstede lånene har gitt andre en betydelig økonomisk vinning.

– Med Økokrims øyne så er man her over i straffbare handlinger ved at det er gitt lån som ikke skulle vært gitt. Og dette har, slik Økokrim ser det, gitt en uberettiget vinning for dem som har fått lånet.

Banken har tapt en vesentlig del av pengene og vil fremme erstatningskrav.

Kravet kommer oppå en mulig straff på inntil seks års fengsel.