Hopp til innhold

Antidoping Norge jakter på dopere blant mosjonistene

Antidoping Norge vil ta mosjonister som doper seg. De ønsker å forebygge bruk av doping i arrangement som Birkebeinerrittet.

Birkebeinerrittet

Antidoping Norge anbefaler at birkebeinerne sjekker at medisiner de bruker ikke står på dopinglista.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Skal du delta i rittet, og bruker insulin, astmamedisin eller betennelsesdempende midler, kan du bli tatt for doping.

26 000 syklister grugleder seg i disse dager til startskuddet går, men det de kanskje ikke har tenkt på er at de kan bli tatt i doping.

Fokus på mosjonsarrangementer

Antidoping Norge vil fremme verdier helse og ærlighet også blant mosjonistene. Ifølge medisinsk sjef, Per Wiik Johansen, er det derfor viktig med tilstedeværelse på mosjonsarrangementer som Birkebeinerrittet.

– Det har blitt viktigere og mer populært med mosjonsarrangementer. Det deltar folk i disse arrangementene som gjerne vil prestere veldig godt. Det gir prestisje å gjøre det bra, dette kan dra med seg tilfeller av doping. Derfor ønsker vi å ha et økt fokus på sånne arrangementer.

Sjøl om det kanskje kan være fristende å spe på kroppens eget maskineri med anabol stimulans, så er det ikke nødvendigvis bevisst doping som kan gjøre utslag på prøvene.

SE VIDEO:

Anti-doping Norge vil ta mosjonister som doper seg. Under Birkebeinerrittet fredag og lørdag skal mer enn 26000 sykklister over fjellet mellom Rena og Lillehammer. I år vil flere bli testa enn tidligere

Sjekk medisinlista

Mange av mosjonistene bruker nemlig medisiner som står på dopinglista.

– Budskapet vårt er at de går igjennom medisinlista sin og ser hva de bruker. Sjekk den opp mot legemiddellista, som ligger på antidoping.no, for å finne ut om deres medisin står på den lista.

Blant midlene du kan bli tatt for er insulin, en del astmamedisin, betennelsesdempende medisin, vanndrivende midler og AD/HD-medisin.

Antidoping Norge presiserer at det ikke vil bli en dopingsak, hvis det vises til egenerklæring etter en eventuel positiv prøve.

– Det er viktig å understreke at også de som trenger medisinsk behandling skal ha mulighet til å delta i idrett, enten det er på toppnivå eller på mosjonsnivå. Og det er nettopp derfor det er laget regler for medisinsk fritak, sier kommunikasjonsleder Halvor H. Byfuglien.

SE VIDEO: Slik er Birkebeinertraseen:

NRK har filmet traseen til Birkebeinerrittet. Opplev løypa.

Flere saker fra Innlandet