NRK Meny
Normal

Ingen bevæpning i 17.mai-togene

Spørsmålet om politiet vil gå bevæpnet i 17.mai-togene har vakt reaksjoner mange steder. I Vestoppland politidistrikt vil det ikke være våpen å se i togene, men patruljer i vanlig tjeneste vil bære våpen.

17. mai

UTEN VÅPEN: Polititjenestemennene som går i toget vil ikke bære våpen 17. mai.

Foto: Petter Strøm / NRK

Den midlertidige bevæpningen av norsk politi varer til 7. juni, og dermed vil politiet bære våpen under feiringen av nasjonaldagen.

Mange steder er politiet en del av barnetoget. Ofte er det politifolk i paradeuniform som går i spissen for 17. mai-toget. Men disse skal være ubevæpnet, ifølge retningslinjer fra Politidirektoratet.

– Vi følger retningslinjene fra politidirektoratet og det vil ikke være noen som bærer våpen i togene. Feiringen vil foregå som det har gjort ellers, sier politimester i Vestoppland, Johan Martin Welhaven.

Johan Martin Welhaven

IKKE VÅPEN I TOGET: Politimester Johan Martin Welhaven sier at kun vanlige patruljer vil være bevæpnet 17.mai.

Foto: Frode Meskau / NRK

Politimestrene har anledning til å tilpasse retningslinjene til lokale forhold, altså bestemme at de vanlige patruljene skal gå ubevæpnet. Men Welhaven vil ikke gjøre endringer i forhold til retningslinjene de ellers arbeider etter.

– Tjenestemenn som er på patrulje vil ha våpen, slik de har til vanlig. Trusselvurderingen er ikke annerledes på 17.mai enn andre dager, forklarer han.

Flere politimestere i landet har utrykt bekymring over bevæpningsproblematikken og noen har truet med å boikotte 17.mai-feiringen om politiet måtte gå med våpen denne dagen.

NB: NRK har tidligere meldt at det heller ikke i Hedmark vil være væpnet politi i 17.mai-togene. Vi har ikke lyktes å få tak i politimesteren i Gudbrandsdalen politidistrikt.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Elverum seiret mot Drammen

    Elverum håndball er tilbake på tabelltoppen etter å ha slått Drammen søndag ettermiddag. Kampen endte 34-36 i Elverums favør.

  • Lillehammer slo Kongsvinger

    Lillehammer ishockeyklubb slo Kongsvinger på hjemmebane i Kristins Hall i kveld. Kampen endte 4-1 til L.I.K.

  • Storhamar slo Asker

    Storhamar vant 1-0 over Frisk Asker på bortebane i kveld. –Vi møter serielederen på bortebane, et defensivt sterkt lag, og vi håndterer oppgaven veldig bra, sa Storhamar-trener Fredrik Söderstrøm til Hamar Arbeiderblad etter kampen.