NRK Meny
Normal

Ingen bevæpning i 17.mai-togene

Spørsmålet om politiet vil gå bevæpnet i 17.mai-togene har vakt reaksjoner mange steder. I Vestoppland politidistrikt vil det ikke være våpen å se i togene, men patruljer i vanlig tjeneste vil bære våpen.

17. mai

UTEN VÅPEN: Polititjenestemennene som går i toget vil ikke bære våpen 17. mai.

Foto: Petter Strøm / NRK

Den midlertidige bevæpningen av norsk politi varer til 7. juni, og dermed vil politiet bære våpen under feiringen av nasjonaldagen.

Mange steder er politiet en del av barnetoget. Ofte er det politifolk i paradeuniform som går i spissen for 17. mai-toget. Men disse skal være ubevæpnet, ifølge retningslinjer fra Politidirektoratet.

– Vi følger retningslinjene fra politidirektoratet og det vil ikke være noen som bærer våpen i togene. Feiringen vil foregå som det har gjort ellers, sier politimester i Vestoppland, Johan Martin Welhaven.

Johan Martin Welhaven

IKKE VÅPEN I TOGET: Politimester Johan Martin Welhaven sier at kun vanlige patruljer vil være bevæpnet 17.mai.

Foto: Frode Meskau / NRK

Politimestrene har anledning til å tilpasse retningslinjene til lokale forhold, altså bestemme at de vanlige patruljene skal gå ubevæpnet. Men Welhaven vil ikke gjøre endringer i forhold til retningslinjene de ellers arbeider etter.

– Tjenestemenn som er på patrulje vil ha våpen, slik de har til vanlig. Trusselvurderingen er ikke annerledes på 17.mai enn andre dager, forklarer han.

Flere politimestere i landet har utrykt bekymring over bevæpningsproblematikken og noen har truet med å boikotte 17.mai-feiringen om politiet måtte gå med våpen denne dagen.

NB: NRK har tidligere meldt at det heller ikke i Hedmark vil være væpnet politi i 17.mai-togene. Vi har ikke lyktes å få tak i politimesteren i Gudbrandsdalen politidistrikt.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Blir ikke rik på skihopping

  Henrik Kristoffersen tjente dobbelt så mye på én seier som OL-gullvinner Maren Lundby (bildet) har gjort hele denne sesongen på skihopping. Det skriver Aftenposten. Maren Lundby har tjent inn 297 400 kroner i premiepenger i verdenscupen.

  Maren Lundby
  Foto: Helle Fjelldalen
 • Uklart når veg åpnes etter snøras

  Det er ikke klart når fylkesveg 435 mellom Otta og Nord-Sel igjen kan åpnes for vanlig trafikk, etter snøraset i morges. Vegen er snart ryddet, men en geolog skal undersøke om det er fare for nye ras. Ingen personer eller biler ble tatt.

  Raset som stenger vegen
  Foto: Even Lusæter / NRK
 • Tak rast ned på lagerbygning.

  Inger personer ble skadd da taket på en lagerbygning på Fagernes raste sammen. Dette er en bygning inne på avsperret område. Politiet er på stedet for etterforskning.