NRK Meny
Normal

I år vil vedkunstneren provosere

Ole Kristian Kjelling er kjent for sine unike og dekorative vedstabler. I dag avslørte han årets motiv. – Jeg er ute etter å provosere, sier 83-åringen.

Han har laget vedstabel kunst av Munchs skrik og kongparet. I år har den 83 år gamle vedkunstneren fra Stor-Elvdal lyst til å provosere. Årets motiv ble avduket hjemme på gårdstunet i Bjøråneset i Stor-Elvdal.

VEDKUNST: Årets motiv er et innlegg i psykiatri-debatten, sier vedkunstneren fra Stor-Elvdal.

Jeg tror mange kommer til å mislike motivet, og så er det andre som vil bli meget interessert, sa Kjelling før avdukingen i formiddag.

Ole Kristian Kjelling har gjort vedstabling til kunst. Han fikk stor oppmerksomhet da han i 2011 malte den kjente komponisten Rossini på stabelen utenfor huset i Bjøråneset i Stor-Elvdal.

Han fulgte opp med å male kongeparet i 2012 som en hyllest til 75-års jubilantene. I Munch-året 2013 var det «Skrik» som prydet veden.

Vil provosere

Årets motiv skiller seg ut. Kjelling sier han er ute etter å provosere og skape debatt om bruk av medisiner i psykiatrien.

Over et bord av bøker kokes en suppe av medisiner. Han har malt Erna Solberg som spiser av suppen og i høyre hjørne har han følgende sitat av Freud:

«Psykiatrien koker sin lille suppe over psykoanalysens ild»

I dag tror vi at vi skal løse psykiske problemer med medisinering. Vi har forkastet troen på psykoanalysen og samtalen, sier 83-åringen.

I sin nyttårstale oppfordret Solberg til åpenhet om psykiske problemer og lovet at det skulle bli enklere å få hjelp.

Flere har gjettet på hva årets motiv kom til å være. Både kronprinsparet, Alf Prøysen og Dalai Lama ble nevnt.

Han tror årets motiv overrasker og nå er han spent på reaksjonene.

(Saken fortsetter under bildet)

Munch på vedstabel

I Munch-året 2013 lagde vedkunstneren 'Skrik'.

Foto: Ole Kristian Kjelling / Privat

Havner i peisen

Han tror årets kunstverk vil provosere.

Å ja, det tror jeg. Men det er også innslag av humor i motivet, sier Kjelling.

Årets motiv får stå gjennom sommeren og høsten. Når vinteren kommer går det i peisen, slik også kongeparet og Skrik gjorde.

Det er likevel rester igjen av de gamle motivene i vedskjulet.

– Jeg har så mye ved at det tar litt tid å bli kvitt det, sier 81-åringen.

Han forteller at han har brukt 38 dager på kunstverket.

I Stor-Elvdal finnes det en kongestabel som har overlevd vinteren.

Stabelen med kongeparet som motiv fikk stå en hel vinter før det endte i peisen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.