Hopp til innhold

Grete våkna opp til et søppelberg i bakgården

LILLEHAMMER (NRK): – Ekstremt frekt, sier Grete Rønning, som ikke vet hvem som har dumpa søpla. Nå må hun fjerne det for egen regning.

Grete Rønning fant bakgården sin fylt av søppel.

FREKT: Avfallet bestod av en hjørnesofa, masse puter, en madrass, et gammelt fryseskap og mye annet rask. Alt var i dårlig forfatning og klart for avfallsplassen.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

En gammel hjørnesofa, en fryser, en madrass og masse puter var av sakene som var dumpa i bakgården til Grete Rønning natt til onsdag. Og det på Verdens miljødag.

Rønning bor i Lillehammer sentrum. Ved søppelkassene i den inngjerda bakgården, hadde noen satt fra seg avfallet. Det var nok til å fylle en bilhenger, minst, så Rønning tror selv at det må ha blitt kjørt til stedet.

– Noen ble tydeligvis veldig lei møblementet sitt. Frekkheten lenge leve. Jeg ble rasende, sier gårdeieren.

Grete Rønning

OPPGITT: Grete Rønning ble rasende da hun fant søppelet. - Shame on you, sier hun til de som la det der.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Må kjøre bort søpla og betale regninga

Det er ikke første gangen Rønning opplever at det blir kasta søppel i bakgården hennes. Hun finner ofte søppel fra tilfeldig forbipasserende i søppelkassene.

– Det kastes mye rart her, som ikke er sortert. Jeg har funnet biter av madrasser og mye annet. Men jeg har aldri opplevd så store kvanta som dette, sier Rønning oppgitt.

Onsdag ble hun så forbanna at hun ringte politiet, men foreløpig har hun ikke anmeldt forholdet.

Nå må hun selv kjøre bort søpla. På den lokale avfallsstasjonen Roverudmyra, rundt 20 minutters biltur unna, er det kilospris på levering av restavfall. Rønning anslår at hun må hun betale minst 500 kroner for å bli kvitt de gamle møblene. Fryseskapet kan leveres gratis som el-avfall, men det andre går trolig i restsøpla.

Søppel dumpa i bakgård i Lillehammer

SØPPEL: Haugen med avfall fylte et helt hjørne i bakgården til Grete Rønning.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Legger stor innsats i å dumpe avfall ulovlig

Mari Mo Osterheider, Prosjektleder i Hold Norge Rent, sier at de sjelden hører om avfall dumpa på en privat adresse. Men det hender at de får henvendelser om avfall dumpa ulovlig i naturen.

– Det er utrolig hvor stor innsats og mye ressurser folk bruker på å kvitte seg med ting – på ulovlige steder! Disse tingene finnes det som regel gode ordninger for å bli kvitt via lokale avfallsstasjoner, sier hun.

Hun nevner campingvogner som et eksempel.

– På campingvogner er det faktisk pant, dersom du vil levere den inn til gjenvinning. Så jeg blir veldig nysgjerrig på hvorfor folk dumper ting som dette. Vet de ikke at det finnes gode leveringsordninger på gjenvinningsstasjoner?, spør hun.

Måtte sette opp kamera

Elisabeth Haukås Bjerke i renovasjonsselskapet Glør på Lillehammer, sier at de flere ganger har opplevd lignende hendelser med folk som dumper avfall ulovlig.

– Det hender at folk tar noen lettvinte løsninger på miljøtorgene våre, for eksempel. Dette skjer som regel ved hytteområder, litt utenfor allfarvei, sier hun.

For en stund tilbake ble det så ille at Glør så seg nødt til å sette opp kamera på enkelte miljøtorg. Dermed kan de se hvem som setter fra seg avfall ulovlig, og ringe opp vedkommende.

– De fleste blir veldig flaue. Man skulle kanskje tro at de ville bli sinte. Men de fleste drar og henter søpla si igjen, eller godtar regninga fra oss, sier Haukås Bjerke.