Hipp hurra for Trysilfjellet som fyller 50 år

TRYSIL (NRK): Desember 1966 åpnet Familietrekket på Høyfjellssenteret i Fageråsen, og i år fyller anlegget 50 år. Det markeres med en splitter ny stolheis til en pris som matcher jubileet, nemlig 50 millioner.

Lohne og Lindstad

SPLITTER NY: Denne stolheisen til en prislapp på 50 millioner kroner skal frakte 2400 personer i timen til toppen av Trysilfjellet fra 17. desember. Det er daglig leder i destinasjon Trysil, Gudrun Sandaker Lohne og driftssjef i Skistar Trysil, Jan Lindstad glade for.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

– Stolheisen med navn «Skihytta Ekspress» er en 50 millioners investering. Det er en seksseters ekspressheis som går fra skihytta til toppen av fjellet, så du kan skli over til Fageråsen og kjøre ski, sier driftssjef i Skistar Trysil, Jan Lindstad.

Lindstad mener det har vært et stort behov for en slik heis, da det ikke har vært en fornying på mange år.

– Det har ikke vært bygget her siden tidlig på 70-tallet og utover, så trafikkbildet har jo endret seg mye siden da. Så denne heisen har vi ventet på i nesten 10 år, og endelig er den her, sier Lindstad.

Heisen er nesten 1400 meter lang med en høydeforskjell på nesten trehundre meter og har en kapasitet på nesten 2400 personer i timen. Men det stopper ikke der.

– Det er det mest moderne på markedet. Stoler med høye rygger, vindtette og varme i setene. Det blir et ordentlig flaggskip, som vil ta unna mye folk her på skihytta, sier Lindstad.

Et 50 år langt alpineventyr

For 50 år siden åpnet Familietrekket på Fageråsen, som brødrene Søgård hadde bygd og startet hovedsakelig for svenske turister.

– Det var det som dro i gang alpineventyret i Trysil, sier Lindstad som bare var 13-14 år gammel når han begynte å jobbe i anlegget.

Når han begynte var det kun en heis, og det var Familetrekket. I dag er anlegget Norges største.

– Vi er i ferd med å nå målet vårt om og få en million dagsbesøk, om vi ikke passerer det i år, så skjer det i løpet av kort tid, sier Lindstad.

Skjærtorsdag var det stor glede over gode forhold i Trysil. Fra arkivet.

FULL AKTIVITET: Det er ikke bare i 2016 det er full aktivitet rundt skihytta i Trysil.

Livsnerven i Trysil

Gudrun Sandaker Lohne er daglig leder i destinasjon Trysil, og mener den nye stolheisen er en gave til hele Trysil.

– Reiselivet er livsnerven i Trsyil nå, og sysselsetter mange. Det gir omsetning og ringvirkninger på rundt to milliarder. Så denne utviklingen noen få gründer startet på 60- og 70-tallet har stor betydning, sier Lohne.

At anlegget nå fyller 50 år skal markeres med store og små arrangementer 2. juledag, og Lohne håper alle gjester og tryslinger blir med på feiringen.

Alpinanlegget i Trysil.

BILDER FRA 1990: Fargeglade alpinister i full sving.

– Dette er bare starten

Selv om anlegget i Trysil nå fyller 50 år er både Lindstad og Lohne klare på at dette bare er starten.

– Vi er bare i startfasen, vi skal videreutvikles videre, sier Lohne.

– Vi har plass til flere, så dette kommer til å vokse inn i fremtiden, sier Lindstad.

Og allerede i morgen klokka ni kan du benytte deg av stolheisen «Skistar Ekspress».