NRK Meny
Normal

Hevder politiet fremprovoserte skytingen

Forsvarer Sigurd Klomsæt ber om frifinnelse for mannen som er tiltalt for drapsforsøk på to politimenn og hevder 69-åringen handlet i nødverge.

Advokat Sigurd Klomsæt (høyre) og statsadvokat Jo Christian Jordet i rettsalen i Lillehammer.

HEVDER NØDVERGE: Forsvarer Sigurd Klomsæt mener en 69 år gammel mann handlet i nødverge da han skjøt mot politiet på Vinstra 26. november 2014. Statsadvokat Jo Christian Jorden (bak) er ikke enig og vil ha mannen dømt til tvunget psykisk helsevern.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Ifølge forsvareren var det politiet selv som bidro til å fremprovosere situasjonen 26. november i 2014 på Vinstra, der mannen skjøt og skadet en politibetjent.

– Det var ingen lovhjemmel for å prøve å ta seg inn i hjemmet hans og pågripe ham. Det var ingen grunn til at politiet skulle oppsøke han denne kvelden, sa forsvarer Sigurd Klomsæt i sin prosedyre.

Ifølge forsvareren opplevde 69-åringen å være i reell livsfare. Han var paranoid psykotisk på tidspunktet og regnet med å bli skutt til døde av politiet. Det at han selv opplevde situasjonen slik, samt at forsvareren mener politiet ikke hadde lovlig hjemmel for å forsøke å pågripe ham, mener han bør føre til en frifinnelse etter nødvergebestemmelsen i straffeloven.

– Det var særdeles uskjønnsomt å møte opp med våpen og bevisst forsøkte å trenge seg inn med makt for å pågripe ham, sa Klomsæt.

Skyting på Vinstra

POLITIAKSJON: Store politistyrker bevæpnet med automatvåpen deltok i aksjonen mot mannens bolig på Vinstra natt til 27. november i fjor.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Utilregnelig

Den 69 år gamle mannen er tiltalt for drapsforsøk på to politibetjenter. Politiet var hjemme hos ham på Vinstra i Gudbrandsdalen for å foreta en velferdssjekk om kvelden 26. november i fjor. Tidligere på kvelden hadde han oppsøkt det lokale legekontoret og opptrådt truende mot en lege som måtte låse seg inne på en kontor.

Men i stedet for å slippe politiet inn, så tok 69-åringen fram et haglegevær og skjøt to ganger mot tjenestemennene som kom hjem til ham. Den ene politibetjenten ble truffet i korsryggen og skadet.

Aktor, statsadvokat Jo Christian Jordet, mener 69-åringen må dømmes til tvungen psykisk helsevern. Påtalemyndigheten mener at 69-åringen utgjør en fremtidig voldsrisiko og hevder det er viktig at han dømmes til tvunget psykisk helsevern. Det er ikke forsvareren enig i.

– Det er åpenbart ikke grunn til å idømme ham tvungen psykisk helsevern. Han utgjør ingen fare som gjør at han må dømmes til det. Han trenger oppfølging, men det får han gjennom vanlig psykisk helsevern, sa Klomsæt.

Kritiserer politiet

Dagen før skyteepisoden på Vinstra var det innført generell bevæpning i norsk politi på grunn av terrortrusselen. Advokat Sigurd Klomsæt mener likevel at politiet burde utvist skjønn og ikke hatt med pistoler da de kom hjem til mannen.

– Ordren om å bevæpne seg i politiet inneholder muligheter for skjønn. Det ble ikke utvist i denne situasjonen, sa Klomsæt.

Forsvareren kritiserte også politiet for å ha vært hardhendt mot mannen etter at de pågrep ham på Vinstra, men ønsker ikke å anmelde dette forholdet.

Han ba også retten om å frikjenne 69-åringen fra erstaningskravet fra de to politimennene på henholdsvis 40.000 kroner og 100.000 kroner.