Her løper bjørnen gjennom hyttefeltet

Både turgåere og hytteeiere fikk i helgen nærkontakt med en bjørn ved Mysusæter i Rondane.

Bjørnen ble filmet da den løp gjennom hyttefeltet ved Tjønnbakken Mysusæter, ved Rondane.

I FULL FART: I den 38 sekunders lange videoen ser man bjørnen løpe i fullt fart mellom hyttene på Tjønnbakken ved Mysusæter i Rondane. Videoen er tatt opp av Arve Tho som var på hytta si og snekret da barnebarnet varslet han om bjørnen.

Marius Andreassen var på sykkeltur sammen med sønnene Amund på 4 år og Erlend på 9 år, da de opplevde et dramatisk møte med rovdyret.

Til avisa GD forteller han at de hadde dratt fra hytta på Tjønnbakken lørdag, og var i ferd med å trille syklene langs en sti da bjørnen kom mot dem.

– Bjørnen kom i stor fart, den var omkring 100 meter fra oss. Vi kastet fra oss syklene og la på sprang. Jeg tok 4 åringen under armen, forteller Andreassen til avisa GD.

Videoen av bjørnen som løper mellom hyttene på Tjønnåsen ble tatt opp av Arve Tho. Han var der sammen med kona Svanhild og barnebarnet deres da de ble oppmerksomme på rovdyret. Trolig var det den samme bjørnen som familien Andreassen møtte.

– Det var spennende å se på. Vi opplevde det ikke som noe skummelt, sier Svanhild Tho, til NRK.

Hun forteller at det har vært bjørn i området før, og legger til at de ikke vil engste seg noe for å gå turer i fjellet etter denne hendelsen.

Statens Naturoppsyn var i området lørdag og registerte spor etter bjørnen. Espen Bø i SNO sier dette om videoen.

– Videoen viser en bjørn som nok er blitt skremt og derfor løper avgårde, sier han.

– Stå rolig!

Lars Monsen

ROLIG: Lars Monsen har over 400 møter med bjørn.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Lars Monsen har møtt på bjørn over 400 ganger i Alaska, Canada og Skandinavia. Hans råd er klart:

– Stå rolig! Sjøl om den kommer løpende mot deg i full fart så er det mest trolig et skinnangrep. Da vil den skjene ut til siden, kanskje noen få meter foran deg.

Men dersom det viser seg at bjørnen kommer over deg så har Monsen følgende råd:

– Legg deg ned i fosterstilling, og spill død. Hold hendene over hodet og beskytt magen. For statistikken viser at dersom bjørnen begynner å gnage på deg så er det hodet og magen det går ut over. Men det er uhyre sjeldent, sier Monsen.

– 99 av 100 bjørner er ikke farlige

Hva gjør du når du møter en bjørn?

– Jeg stopper opp og står helt rolig. Og så prøver jeg å finne ut om dette er et voksent dyr eller en ung bjørn. Er den voksen så unngår jeg å stirre den inn i øynene, jeg snakker rolig og beveger meg sakte bakover den veien jeg kom.

– Er det en ung bjørn så kan du veive med armene og lage masse lyd, vise at det er du som bestemmer.

Monsen sier at de aller fleste bjørner prøver å unngå trøbbel og heller skygger unna mennesket.

– 99 av 100 bjørner er ikke farlige. Men nummer 100 kan være en pøbel og en morder. Så du må uansett være forberedt når du er ute i naturen. Men å løpe fra en bjørn klarer du uansett ikke, sier Monsen.

La på sprang

Marius Andreassen sier det handlet om å komme seg i sikkerhet da han og ungene møtte bjørnen.

– Klart vi ble redde. Spesielt siden jeg var ute med ungene. Vi løp til nærmeste hytte og søkte tilflukt der, sier han til GD.