Her er det skiføre i Norge

Selv om kalenderen bare viser oktober måned er det mange steder i landet muligheter for å gå på ski.

Snø ski på Sjusjøen

IDYLL: Mye snøfall det siste døgnet har skapt vakre og idylliske vinterbilder på Sjusjøen i Hedmark. Nysnøen tiltaler alle skiinteresserte.

Foto: Frode Meskau / NRK

Skiførekart

SKIFØREKART: Det er først og fremst det indre Østlandet som har fått nysnø og skiføre.

Foto: Senorge.no

Det er to måneder til jul – men for dem som kribler etter å få ta frem skiene og starte vinteren ekstra tidlig gjelder det å passe på. De siste dagene har det nemlig vært ganske store snømengder flere steder i Norge – som igjen gir gode skiforhold.

– Hvis du kommer inn i de indre strøk i Innlandet og litt i høyden er det betydelige snømengder og muligheter for å stå på ski, sier Tore Vassbø, vakthavende ved Meteorologisk institutt.

Han sier at det særlig gjelder områder 800–1000 meter over havet. Også i nord har det kommet en del snø, men der må man enda høyere til fjells.

– Man må nok over 1000 meter i nord for at det skal være nok til snø at det gir ordentlig skiføre, sier Vassbø.

Se vakre snø- og skibilder her!

Skiidyll på Sjusjøen

Snø 33 centimeter cm

NESTEN 40 CM: Hvor mye snø som har kommet varierer. Men flere steder har det kommet nesten 40 cm, her fra Biri hvor det var 33 cm nysnø.

Foto: Lars Bilit Hagen / NRK

30 centimeter med nysnø på skistedet Sjusjøen har skapt stor skiglede i et av landets største skidestinasjoner.

– Det er en gledens dag i fjellet. Det er som regel rundt 10. november at snøen kommer, og noen år er det mye senere også, sier løypeansvarlig i Sjusjøen, Johannes Haukåssveen.

Og det er flere parter som vil dra nytte av skiforholdene, mener han.

– Nå vil alle overnattingsbedrifter få mange folk fremover, så dette ser veldig bra ut.

Natrudstien Sjusjøen

SJUSJØEN: Løypemaskiner i store deler av Innlandet har vært ute i natt og i morgentimene. Her på Sjusjøen har folk funnet fram til løypene.

Foto: Frode Meskau / NRK

Skiføre også i Oslomarka

Beitostølen og Øyer er også blant stedene hvor det har kommet store mengder snø. Også i Oslo-marka er det skiføre, selv om snømengdene ikke er like store her

– Det ble skiføre noen steder i vårt område, på det meste kom det 12 centimeter snø. Dette er selvfølgelig veldig moro, til stor glede for alle som gleder seg til vinteren og til å spenne på seg skiene, sier Trine Rom Giving, kommunikasjonssjef i Skiforeningen.

Og løyper er kjørt opp, uten at de utgjør mange mil. Og kanskje bør du spare ditt aller fremste skipar.

– På Ringkollen, Svartbekken og Brovoll ble det onsdag morgen kjørt opp noen korte løyper for dem som ønsker seg en tidlig tur på ski. Hvor lenge det holder seg er nok litt vanskelig å si – og det er lurt ikke å velge de helt nyeste skiene i boden!

Skiforhold Ringkollen (Oslomarka)

OSLOMARKA: Her på Ringkollen (Krokskogen) har det kommet nok snø til at folk kan ta seg en tidlig skitur.

Foto: Skiforeningen