Det er ikke lenge siden det var branntilløp, slåssing og bråk omtrent hver dag på Haslemoen transittmottak i Våler.
Men nå har det vært stille lenge. Hva har skjedd?
Jo, de har fått ny kjøkkensjef. En somalisk kokk som lager mat slik beboerne på mottaket liker den.
- De fleste takker og sier jeg lager god mat. Hvis de er fornøyd er jeg fornøyd, sier kokken Ahmed Aden Galol.
Mye krydder
Det er helt tydelig at god mat betyr mye. Asylsøkere fra mange land er vant til en ganske annen kost enn den norske, og blir rett og slett mer fornøyd når de får mat som er laget av en som kjenner matskikkene deres.
- Hvis de får god mat, er det ro og hygge, sier konstituert mottaksleder Frode Hauen i mottaksbedriften Hero.
Hauen ble hentet til Haslemoen i desember for å finne ut av problemene ved mottaket og satte inn tiltak.
Hastet med tiltak
- Vi startet med å styrke bemanningen, slik at de ansatte kunne være flere steder og bry seg mer. Så fikset vi litt på fellesarealene og styrket kapasiteten på internettcafeen.
- Og så tok jeg med meg kokkken Ahmed som jobbet på Åkershagan før, sier Frode Hauen.
gjorde susen på asylmottaket på Åkershagan og nå har han og maten hans klart å skape ro på Haslemoen også.
- De må få velge
Det er 300 beboere som skal ha tre måltider hver dag. Likevel klarer Ahmed og personalet hans å tilby flere retter hver dag.
- De skal ha noen valg. Vi lager ofte to eller tre retter som de kan velge mellom, sier Ahmed.
Det er vesentlig at beboerne på asylmottaket får sunn mat av god kvalitet, til faste tider. Nå går det bra, sier fungerende mottaksleder Frode Hauen.