Gjør deg klar til sommerfest

Denne uken er det duket for sommerfest i Mjøsområdet. Sammen med NRK Sommeråpent vil "Mjøsas hvite svane" Skibladner legge til kai på Kapp, Atlungstad, Lillehammer, Hamar og Gjøvik.

Skibladner

PÅ SEILAS: Hjuldamperen DS Skibladner skal være med på NRKs sommersendinger.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

Om du ikke rekker til en av bryggene, vil NRK sette pris på om du møter Skibladner i din private båt på Mjøsa. Sitter du hjemme, kan du se seilasen "minutt for minutt" på NRK1.

Det vil også produseres radiosendinger fra klokken 13.00 til 17.00 på NRK P1+ og P1 Hedmark og Oppland, med programleder Madeleine Cederström i spissen. Disse sendingene vil gå direkte på hver av de fem bryggene når Skibladner har lagt til kai.

I tillegg sendes NRK Sommeråpent direkte på NRK1 klokken 21:30-22:30. Spekket med lokale innslag.

Hvem vinner?

På hver av bryggene vil medieprofil Viggo Valle skape en såkalt Mjøs-duell med forhåndsbestemte lag.

– Dette blir ingen konkurranse om hva som er den rette siden av Mjøsa, men hva som er den klokeste siden av Mjøsa, sier en leende Cederström.

Også journalist Reidar Kjæstad vil være tilstede som reporter.

Eftasendinga NRK Hedmark og Oppland

FØRER SENDINGER: Reidar Kjæstad og Madeleine Cederström er to av journalistene som skal lede sendinger på radio.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Mye musikk

Kommunalsjef i Østre-Toten, Bjørn Bollum, ser frem til at Skibladner og NRK skal legge til kai på Kapp klokken 14.00 tirsdag. Et av de store høydepunktene på Kapp, er når Toten Janitsjar spiller idet båten seiler inn i havneområdet.

– Det blir aktiviteter for stor og små, og vil skal forsøke å skape en sommerfest med masse god musikk fra nærområdet, forteller Bollum.

Han poengterer at folk bør komme i god tid, slik at parkering ikke blir en større utfordring enn nødvendig.

Return kommer på folkefest

Prosjektleder for resielivet i Hamarregionen, Elisabeth Nord, har høye forventninger.

– Det er mye krefter som er satt i spill for at dette skal bli tidenes folkefest.Vi er vel forberedt og gleder oss til å ta imot Skibladner og NRK, sier hun.

Onsdag 13. juli legger Skibladner til brygga på Atlungstad i 14-tiden.

– Et av høydepunktene vil bli en spektakulær oppvisning med Return, et kor med 200 personer og et korps. Alle i publikum som har en gitar og som kan å spille bør ta med gitaren, så skal vi spille "Change the attitude" på brygga. Jeg tror dette kommer til å bli veldig stilig. Kanskje blir det også norsk rekord i antall gitarister, forteller Nord entusiatisk.

På Hamar blir det blant annet arrangert stupekonkurranse fra Norges dyreste stupetårn.

– Hvordan dette vil foregå er en godt bevart hemmelighet, men jeg kan røpe at ordføreren har en finger med i spillet, avslører Nord.

Hva med været?

Hovedansvarlig for programmet på Lillehammer, Karen Lauvålien, tror at Lillehammer er godt forberedt, men er spent på hvordan været blir kommende torsdag.

– Vi krysser fingrene, men det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær. Vi trenger et stort oppmøte, siden vi skal ta Norges største «selfie». Målet er å få mest mulig mennesker med i et bilde. Ordfører Espen Granberg Johnsen, som har høydeskrekk, skal sendes opp i en kran og ta bilde av seg selv med hele menneskemengden, Skibladner og Mjøsa i bakgrunnen, sier Lauvålien.

For å vise idrettsengasjementet i regionen på best mulig måte, oppfordres publikum til å kle seg i sportsklær og ta med sportsutstyr.

Skibladner

KJENT: Skibladneren blir betegnet som 'Mjøsas hvite svane'.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Kjente artister

På seilasens siste dag er det «Den hvite by ved Mjøsa», nemlig Gjøvik, som skal vies oppmerksomhet. Reiselivssjef Arne Jørgen Skurdal i Gjøvikregionen, Hadeland og Ringerike, forteller at det også her skal bli duket for gode musikalske innslag. Blant annet med Nora Foss Al-Jabri og Knut-Anders Sørum på scenen.

– Det kommer også til å bli et stort fyrverkeri som avslutning for uka, sier Skurdal.

Nora Foss Al-Jabri

MUSIKK: Nora Foss Al-Jabri er en av artistene som skal vise hva Gjøvik-regionen har å by på.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK