Hopp til innhold

Trond satt i traktoren da isen gav etter: – Jeg visste at det var 15–20 meter dypt

LOSNAVATNET (NRK): Trond Bjerkestuen brøytet glattkjøringsbanen på Losnavatnet i Øyer da isen begynte å gi etter. – Det var dramatisk, sier han.

Trond Bjerkestuen gikk gjennom isen

TILBAKE: Torsdag formiddag var Trond Bjerkestuen tilbake på stedet der han gikk gjennom isen onsdag. Isen var ikke trygg nok til at han og fotografen kunne bevege seg helt bort til iskanten.

Foto: Geir Randby / NRK

I mange år har Bjerkestuen kjørt opp baner som brukes til glattkjøring, blant annet av ambulansetjenesten. Onsdag kveld skulle han brøyte etter snøfallet de siste dagene, men merket raskt at isen var dårlig.

– Jeg kjente at jeg kom utpå et sted på isen der det var bløt sørpe-is. Da hadde jeg ingen retrettmulighet, og bakhjula sank nedi. Da tenkte jeg at jeg måtte komme meg ut av traktoren, forteller Bjerkestuen.

Hit, men ikke lenger. Traktoren til Trond Bjerkestuen sank på Losnavatnet.

HIT, MEN IKKE LENGER: Traktorspor fram, fotspor tilbake. Torsdag hadde råka fryst igjen. Traktoren ligger «hermetisert» 15 meter under isen.

Foto: Geir Randby / NRK

I dag var han tilbake på stedet der han og traktoren gikk gjennom. Bjerkestuen forteller at det gikk raskt da traktoren først begynte å synke.

– Jeg skulle ta bilde av traktoren, men det rakk jeg ikke. Plutselig var den vekk, forteller han.

– Tenker du på at du sjøl kunne havna i vannet?

Ja, det tenker man på hele tiden når man kjører på isen. Jeg har kjørt i sprekker før, men i år har vi en helt spesiell islegging. Og jeg tøyde grensene litt på nye områder på isen, innrømmer glattkjøringsentusiasten.

Slik meldte politiet om uhellet:

Laster Twitter-innhold

Anbefaler sikkerhetsutstyr

Glasiolog og isvarsler Kjetil Melvold i NVE advarer mot kjøring på isdekt vann.

– Motorisert kjøretøy på is er noe man ikke bør gjøre hvis man ikke er spesielt erfaren, sier han.

Melvold opplyser at isen er farbar på de fleste småvann på Østlandet nå, men at isen på de store innsjøene fortsatt er under islegging.

– Hvordan vet man om isen er trygg?

– Man bør ha ti centimeter med stålis. Skal man ut på et vann vil jeg anbefale å begynne inne ved land og gjøre ismålinger, sier han.

Mevold anbefaler alle som skal bevege seg på is om å ta med seg sikkerhetsutstyr som tau og ispigger.

Trond Bjerkestuen gikk gjennom isen

DRAMATISK: Trond Bjerkestuen peker mot stedet der traktoren gikk gjennom. Fotsporene tilbake forteller om en historie som endte godt.

Foto: Geir Randby / NRK

Har ikke tenkt å slutte

Traktoren til Bjerkestuen ligger nå på mellom 15 og 20 meters dyp på bunnen av Losna. Trolig blir den liggende i vannet en stund før det er mulig å forsøke å hente den opp igjen.

– Den ligger nok på siden der nede, forteller Bjerkestuen.

Til tross for den skremmende opplevelsen har ikke Bjerkestuen tenkt til å gi seg med brøytingen.

– Nei, langt ifra. Jeg kunne lagt ferdig banen jeg holdt på med, men jeg skjønner at ambulansetjenesten ikke vil kjøre her når de vet jeg gikk gjennom, forteller han.