Hopp til innhold

Galventispa flyttes

Direktoratet for naturforvaltning har bestemt at den såkalte «Galven-tispa» i Hedmark vil bli forsøkt bedøvet og flyttet.

Ulv! ulv

Illustrasjonsfoto

Foto: Franck Delhomme / Franck Delhomme

Ulve-tispa vil bli sluppet fri i et område uten sauer på beite i Kongsvinger kommune.

Les også: Misfornøyde med rovdyrpolitikk

– Ulvetispa blir forsøkt flyttet for å begrense muligheten for fremtidige skader på sau på beite i områdene der den nå oppholder seg, og for å gi sauebøndene i Hedmark forutsigbarhet i forhold til ulven, sier seksjonssjef Terje Bø i DN.

Den unge ulvetispa ble født i Galven-reviret i Sverige i fjor. I mai i år krysset ulven grensa til Norge, og har siden vært på vandring i Hedmark. Den vandret raskt fra Trysil til Minnesund, men forflyttet seg så nordover. Siden 10. juni har den oppholdt seg i området mellom Mjøsa og Glomma, sør for Hamar og Elverum.

- Vi håper at ulven vil gå tilbake til Sverige der resten av kullet befinner seg, sier Bø.

Les også:

Fly fant russertispa

Flyr etter russertispa

Høy terskel for felling

Under vandringen i Hedmark har ulvetispa gjort skader på sau. I perioden fra 2. juni til 22. juli er det registrert 52 dokumenterte eller antatte ulveskader i de områdene der tispa har oppholdt seg. Likevel har DN avslått flere søknader om fellingstillatelse.

– Det er ikke helt uaktuelt å avlive tispa, men vi vurderer at alternativet med flytting er et bedre alternativ enn å felle dyret der det er nå. sier Terje Bø.

Ulven vil bli bedøvet før den flyttes til Statskogs eiendom i Kongsvinger kommune i Hedmark. Den vil bli sluppet fri i et område uten sauer på beite.

Les også: Ulv skutt i Rendalen

Virkningsfull skremming

Under oppholdet i Hedmark har ulvetispa blitt fulgt tett gjennom signaler fra GPS- og VHF-sendere. Statens naturoppsyn (SNO) har flere ganger skremt ulven for å få den bort fra områder med stort potensial for skader på sau.

– Skremmingen har hatt positiv effekt ved at vi har unngått skader, men kun på kort sikt. Tispa har vendt tilbake etter kort tid. Vi ser det ikke som en tilfredsstillende løsning å fortsette med skremmeforsøkene og forsøker derfor å flytte dyret, sier Bø.

Flyttingen av tispa vil skje så fort det er mulig, sier Bø, som tror tispa ikke kan etablere seg der den er nå.

- Vi tror ikke at ulven kan etablere seg i dette området uten å være avhengig av sau, og det kan vi ikke akseptere, sier han.