Hopp til innhold

Misfornøyde med rovdyrpolitikk

I løpet av de siste dagene har både Fylkesmannen i Hedmark og Oppland blitt anmeldt av misfornøyde sauebønder.

Sau tatt av ulv

Mange sauer har endt sine liv på denne måten i sommer. Drept av enten ulv eller bjørn. Dette bildet ble tatt den 6. juni i år i forbindelse med at minst fem ulver ble drept i Rendalen.

Foto: Karstein Bergset

Torsdag kveld avslo Fylkesmannen i Hedmark en søknad om fellingstilatelse på bjørn. Fredag kom anmeldelsen fra Åmot Sau og Geit og Skramstadseter Beitelag i Åmot.

– Konfliktnivået har aldri vært høyere enn nå. Fylkesmannen krever kadaver for å gi fellingstillatelse, men de fire vi kunne vise til holdt ikke. Vi tør ikke gå inn i området i fare for å komme overraskende på en bjørn, sier Inge Bekkelund som er henholdsvis nestleder og leder i de to foreningene, til Østlendingen.

(Saken fortsetter under bildet)

Bjørn

Sauebøndene mener at de utsetter liv og helse når du må gå ut i skogen for å finne sauekadaver drept av bjørn. (illustrasjonsfoto)

Foto: Juliet Landrø / NRK

– Dette gjelder jo snart hele landet

Det er den samme forklaringen Oppland bonde- og småbrukarlag gir for sin anmeldelse av Fylkesmannen i Oppland. De mener at sauebondenes liv og helse settes i fare ved å forlange at de skal ut og lete etter døde sauer i et område med bjørn.

– Anmeldelsen vil jo ikke i seg selv løse noen ting, for det er det politikerne som må gjøre, men vi ønsker å belyse situasjonen og kanskje få Fylkesmannen til å korrigere kursen sin. Dette er ikke bare et Opplandsfenomen lenger, det gjelder jo snart hele landet, sier Kristian Ekre, leder for fylkeslaget.

Medvirkning til dyremishandling

Samtidig har Løten og Vang Beitelag anmeldt Direktoratet for Naturforvaltning for medvirkning til dyremishandling. De mener at direktoratet har holdt tilbake opplysninger om hvor Galven tispa oppholder seg.

«Som bufeeiere er vi dyktig lei av å bli framstilt som kyniske og ikke passer på dyra våre. Hvordan skal vi klare det når vi blir hindret ved at forvaltningen ikke ønsker å gi oss informasjon om hvor det radiomerkede dyret til enhver tid oppholder seg» heter det i anmeldelsen.

Brudd på rovdyrforliket

Tidligere i sommer anmeldte Romedal og Stange Sau og Geit miljøvernminister Erik Solheim for ikke å følge stortingsvedtaket om rovdyrsoner. Ifølge rovdyrforliket skal det ikke være ulv vest for Glomma, men i sommer har den vært både i Stange og Løten .

Denne anmeldelsen ble henlagt da politiet ikke har rimelig grunnlag for å undersøke om det er begått straffbare handlinger.

Les også:

Ulv skutt i Kvamsfjellet

Rovdyrsommeren har begynt

- Skyt begge ulvene

Nytt ulveangrep

På post igjen

Ulven som ble skutt på Kvamsfjellet.

I dag ble en ulv, men mange bønder har opplevd at de ikke møter forståelse når de søker om fellingstillatelse

Foto: Statens Naturoppsyn (SN0)

Flere saker fra Innlandet