NRK Meny
Normal

Fulle bakker i jula

HAFJELL (NRK): Flere alpinanlegg melder om rekordbesøk i jula. Mange av dem som kommer er svensker og dansker som nyter godt av lav kronekurs.

Mange besøkende i Hafjell jula 2014

FULLT: Godt og kaldt vintervær lokker folk ut i bakkene.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

– Tidligere har det vært for dyrt å reise på skiferie i Norge, men med den lave kronekursen bestemte vi oss for å legge juleferien hit, sier Malin Johansson.

Tidligere har hun og familien feriert i svenske fjell vinterstid, men nå er hennes og to andre familier samlet i Hafjell for å feire jul og nyttår.

– Det er første gangen vi feirer jul på denne måten. Det er påsken som pleier å være skiferien vår, men dette er veldig fint, sier hun.

Svak krone frister turister

Christian Bråtebekken i bakken i Hafjell

FORNØYD: Kommunikasjonsavsvarlig i Hafjell og Kvitfjell, Christian Bråtebekken er godt fornøyd med besøket i bakkene i jula.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

Familien Johansson og deres venner er bare noen av mange som har valgt og feire jula og nyttår i norske fjell i år. Snøfulle løyper og bakker frister både hyttefolk, dagsturister og langveisfarende.

– Det ser ut som om vi kommer til å ha mer besøk her i jule- og nyttårshelgene enn noen gang tidligere, sier kommunikasjonsansvarlig i Hafjell og Kvitfjell, Christian Bråtebekken.

I bakkene rundt ham aker voksne og barn forbi. Kuldegradene har gitt slipp og alle koser seg i bakkene. Det er ikke bare kronekursen som hjelper, men også kalenderen.

– Kalendereffekten hjelper helt klart. Det er lettere for mange å være her lenge, sier han.

Flere rekorder

Mange folk i bakken i Hafjell jula 2014

TETT: Mange koser seg i bakkene i Hafjell.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

Det meldes om rekordbesøk også fra andre skianlegg, blant annet på Beitostølen. Andre steder har kulda vært en liten fiende, som i Trysil.

Les: Her er befolkningen mer enn 50-doblet i jula

– I Trysil har det vært inversjon, som er veldig uvanlig for årstiden. I dalen har det vært -25 flere dager, men på toppene her har det bare vært rundt -6 grader og flott vintervær, sier driftssjef Jan Linstad.

Han legger til:

– Jeg har allikevel en god følelse. Besøket er nok på linje med rekordsesongen 2008/2009. Da var det rundt 70.000 besøkende her i jule- og nyttårshelga, sier han.

Vil slippe unna stresset

Familien Johansson kan se fram til enda et par dager i bakken i Hafjell før de skal hjem til Göteborg.

– Det er jo godt å komme seg bort fra alt mas og stress og bare være her sammen med familie og venner, sier Malin Johansson.

– Hva gjør dere mens dere er her da?

– Vi spiser og står på ski, ikke stort mer, sier hun og ler før de kjører videre ut i løypene.

Lav kronekurs gjør at mange svensker besøker norske alpinanlegg.

Mange svensker i norske alpinanlegg i jula.