NRK Meny
Normal

Frykter at filmmiljøet blir ødelagt

Flere stortingspolitikere reagerer på at Den norske filmskolen legger sin nye masterutdanning til Oslo. De mener at fagmiljøet i distriktene forvitres.

Den norske filmskolen.

FLYTTER: Den norske filmskolen på Lillehammer vil etablere en mastergrad i Oslo.

Foto: Magnhikld Bruheim / NRK

Det har vært strid om filmskolens plassering på Lillehammer helt siden den ble opprettet i 1997. Nå gjør skolen det mulig å ta en mastergrad. Finansieringen er på plass og skolen har lagt ut informasjon til nye søkere. Studiested er Oslo.

– Jeg har ikke engang tenkt tanken om at man skal etablere et sånt studie utenfor Lillehammer-området, sier Rigmor Aasrud, kulturpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

Filmskolen ble nylig rangert som den femte beste i verden. Aasrud har i lengre tid jobba for at skolen skal utvide studieløpet fra tre til fem år. Hun er svært skuffa over at mastergraden ikke legges til Lillehammer.

Sammensatt årsak

Grunnen til at mastergraden legges til hovedstaden er sammensatt. Dekan Thomas Stenderup mener det er for lite plass i lokalene på Lillehammer og at det er naturlig å ha mastergraden nær bransjen i Oslo. Det vil parallellt bli opprettet en videre- og etterutdanning.

Ny filmsjef ved Filmskolen, Thomas Stenderup

Thomas Stenderup er sjef på Den norske filmskolen på Lillehammer

Foto: Stein Schinstad / NRK

– Eksstudentene søker til Oslo etter endt utdanning. Det er fordi jobbene er der. Det kan vi ikke endre, sier Stenderup.

Interessen rundt de tolv studieplassene er stor. Søkerne er både egne tidligere studenter og folk fra USA og England. Stenderup er svært overraska over politikernes reaskjoner rundt avgjørelsen om å legge masteren til Oslo.

– Vi har aldri lagt skjul på at dette er den beste og mest rasjonelle måten å gjøre det på, sier han.

Synes avgjørelsen er ufornuftig

Også Anne Tingelstad Wøien, nestleder i utdanningskomiteen på Stortinget, har jobba for en utvidelse av studieløpet.

Anne Tingelstad Wøien

STORTINGSPOLITIKER: Anne Tingelstad Wøien fra Senterpartiet.

Foto: Svein Erik Dahl

– Intensjonen var dog at masterstudiet skulle være en del av filmtilbudet på Lillehammer, sier Senterpartipolitikeren.

Både hun og Aasrud representerer Oppland og mener det er ufornuftlig å dele graden. Tingelstad Wøien frykter at flyttingen av mastergraden kan bety en forvitring av tilbudet.

– Argumentasjonen om at miljøet er i Oslo kan snart overføres til bachelorgraden også. Jeg fryktet at hele filmskolen etterhvert havner i Oslo, sier hun.

Vil stille spørsmål

Aasrud mener det er grunn til å se videre på beslutningen. Hun forteller at hele tanken bak filmsatsingen i Norge var at man skulle ha tunge regionale miljøer.

– Dette er en uklok prioritering. Vi har sett at dersom man bygger opp kunnskap og kompetansemiljøet i distriktet, vil også produksjonen og miljøet med tyngde etablere seg der, sier hun.

Rigmor Aaserud

STORTINGSPOLITIKER: Rigmor Aasrud fra Arbeiderpartiet.

Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

Aasrud hevder at det ikke er noen som helst grunn til at masterutdanninga ikke kan ligge på Lillehammer.

– Studentene som har gått der bør kunne forsette. De kjenner miljøet på Lillehammer og vil kunne være med på å utvikle både det distriktet og det bransjen trenger.

Hun mener det er grunn til å ta opp spørsmålet i Stortingets spørretime, men statssekretær i kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad, sier at studiested ikke er noe politikerne skal blande seg inn i.

- Hvis de velger å ha deler av utdanningen i Oslo og noe i Lillehammer, så er det noe skolen selv må vurdere og ta ansvar for, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kan bli privat, videregående skole

  Det planlegges privat, videregående skole i Lillehammer, skriver GD. Fylkesutvalget sa nei til å opprette linje for musikk og dans på Lillehammer videregående skole. Nå kan det komme privat videregående skole med disse tilbudene.
  [Varighet: 0'00"]

 • Bilfører tatt i Brumunddal

  En bilfører i 30-åra ble anmeldt for bruk av narkotika og kjøring uten førerkort, da politiet stanset han i Brumunddal ved 20.00-tida i går kveld. Mannen hadde også med seg mindre mengder narkotika.

 • Fratatt førerkortet på rv 25

  En sjåfør mista førerkortet på rv 25 ved Nyhus i Trysil i kveld etter å ha blitt tatt i 118 km/t i 80-sona.