Masterutdanningen ved filmskolen deles på to steder

Deler av studiet ved Filmskolen i Lillehammer legges til Oslo. Men hovedvekten av undervisningen vil fortsatt foregå i Lillehammer.

Filmskolen

IKKE TIL OSLO: Deler av utdannelsen ved filmskolen i Lillehammer skal foregå i Oslo.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Studiet ble først akkreditert i juni, men vedtaket ble senere trukket tilbake dagodkjenningsorganet for studietilbud, NOKUT, mente den inneholdt opplysninger som ikke stemte.

– Etter at vi fikk nye opplysninger av Høgskolen i Lillehammer har vi godkjent søknaden. I den første søknaden var det blant annet feilaktige opplysninger om studiested så derfor kunne ikke den aksepteres, sier direktør Terje Mørland ved NOKUT til NRK.

– En misforståelse

Studiet skal nå legges til Lillehammer og en liten del av undervisningen vil foregå i Oslo. Dette er ledelsen ved skolen godt fornøyd med.

– Det var aldri vår intensjon at hele studiet skulle legges til Oslo, så den misforståelsen må vi ta på vår kappe. Tanken var å legge deler av det til Oslo for å knytte tettere bånd til fagmiljøet og styrke kvaliteten på studiet, sier rektor ved skolen Bente Ohnstad til NRK.

Da søknaden ble sendt hadde ikke skolen hadde lokaler i Oslo og NOKUT var ikke kjent med ambisjonene om å flytte fra Lillehammer. Dette mener Ohnstad er grunnen til at alt rabalderet oppstod. Nå ser ledelsen ved skolen lyst på fremtida.

– Vi har ordnet lokaler, NOKUT har godkjent søknaden og vi ser frem til å komme i gang, sier Ohnstad.

Ville ha studiet til Oslo

Like harmonisk var ikke stemningen i august da NOKUT krevde at saken måtte behandles på nytt. Frontene stod steilt ved at flere politikere mente at filmmiljøet på Lillehammer ville bli ødelagt med en utflagging av studiet. Dekan Thomas Stenderup ved høgskolen, ville imidlertid ha utdannelsen tettere på fagmiljøet i Oslo.

– Eksstudentene søker til Oslo etter endt utdanning. Det er fordi jobbene er der. Det kan vi ikke endre. Vi har aldri klagt skjul på at dette er den beste og mest rasjonelle måten for studiet, sa han da til NRK.

Stenderup fikk støtte av bransjen som mente det ville være positivt om hele masterutdanningen ble lagt til Oslo.