NRK Meny
Normal

FrP-politiker anklages for rasisme

Frps fylkespolitiker i Hedmark, Tor André Johnsen, blir av politiske kolleger anklaget for å ha kommet med rasistiske meldinger på Facebook. Johnsen mener at Arbeiderpartiet knebler innvandringsdebatten ved å kalle ham rasist.

Tor Andre Johnsen

FrPs fylkespolitiker i Hedmark, Tor André Johnsen anklages for rasisme. Grunnen er kommentarer han har lagt ut på Facebook om voldtekter og mørkhudede menn.

Foto: Hedmark Fylkeskommune

Skriveriene er et godt eksempel på hverdagsrasisme, sier Ap-politiker Thomas Langeland Jørgensen til HA.

Tor André Johnsen var også Frps fylkesordførerkandidat i Hedmark ved lokalvalget i høst.

«Utenlandske voldtektsutøvere»

Ifølge HA var det onsdag denne uka at Johnsen la en link fra Nettavisen på sin Facebookside. Den omhandlet en voldtekt i Oslo og det kom fram at politiet jakter på en mørkhudet mann.

Under linken skrev Tor André Johnsen følgende på Facebook:

«Enda en voldtekt og enda en utenlandsk voldtektsmann. Ser at han er såkalt mørkhudet. Da kommer han vel sannsynligvis fra Afrika og en av disse sydhavsøyene som pappaen til Pippi var konge ...»

I en link om en annen voldtektssak fra Sunnmørsposten, skrev han ifølge HA:

«Dette blir jo bare verre og verre ... Vi trenger mer politi, strengere straffer og kanskje aller viktigst; sørg for å sende utenlandske voldtektsutøvere umiddelbart tilbake dit de kommer ifra ...»

Og i en link til en voldtektssak som TV2 behandler, berømmer han dem for å informere om at det var en «utlending» som sto bak. Han kommer også med følgende påstand: «Fakta er f.eks. at ca. 99,9 % av overfallsvoldtektene i Oslo blir begått av utenlandske gjerningsmann».

Mange reaksjoner

Skriveriene til Johnsen får mange til å reagere. Arbeiderparti-politiker Thomas Langeland Jørgensen sier til HA at han mener dette er et godt eksempel på hverdagsrasisme.

– Det er mulig han prøver å være morsom når han drar inn Pippi, men jeg synes ikke det er morsomt. Det han driver med er over streken når du er en toppolitiker, mener Langeland.

Også KrFs fylkespolitiker og varaordfører i Hamar, Geir Byberg reagerer.

– Han fokuserer på hudfargen og konkluderer med at det må være en afrikaner. Men det kan jo like godt være en mørkhudet nordmann som er født og oppvokst her.

– Jeg er ingen rasist

Selv avviser Tor André Johnsen kritikken, og sier han bare forholder seg til konkrete fakta.

– Hva skal jeg si. Jeg vet ikke om jeg skal le eller bli provosert. Det som er et faktum er at den asyl- og flyktningpolitikken som blir ført fra Arbeiderpartiet fører med seg mye negativt og har en stor mørkeside. Blant annet voldtekter og ran. Det eneste jeg gjør, er å legge ut lenker for å spre budskapet og sørge for at flere blir klar over hva som skjer, sier Johnsen.

Han sier han blir sterkt fornærmet over å bli kalt rasist.

– Arbeiderpartiet knebler innvandringsdebatten ved å kalle meg rasist. Dette er en stor fornærmelse og er et forsøk på å stoppe debatten, mener Johnsen.