NRK Meny
Normal

Fredet på 150-årsdagen

Skibladner har feirer 150-årsdagen i dag med jublileumstur fra Eidsvoll til Lillehammer. Et høydepunkt på turen var da Riksantikvaren foretok den offisielle fredningen av 150-åringen.

Skibladner fredes
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Test dine kunnskaper i Skibladner-quiz

Les mer om Skibladner i Skibladner-sommer

Som jubilanter flest ønsket også Skibladner seg penger og fikk ønskene oppfylt.På jubileumsturen fikk den populære hjuldamperen en sjekk på 250.000 fra regjeringen, overrakt av kulturminister Trond Giske, mens Hedmark fylkeskommune la 75.000 kroner på gavebordet.

Feiringa av Skibladner pågår i hele år, men det er dagen i dag, den 2. august, som er selve bursdagen. Rammen rundt dagens feiring har vært den aller beste med fint sommervær på Norges største innsjø.

Håper på mer penger fra staten

Hensikten med å frede båten er å sikre den eneste hjuldamperen som vi har i Norge, sier riksantikvar Nils Marstein. Skibladner er det første skipet i Norge som blir fredet. Planen er å sette båten i stand akkurat slik den var da den var ny.

Styreleder Bjørn Blichfeldt i Oplandske Dampskibsselskap er glad for at skipet endelig er fredet, og nå håper han på å få mer støtte fra staten. Vi er egentlig litt usikre på hva fredningsstatusen betyr. Men i utgangspunktet betyr det ikke mer penger. Vi forventer imidlertid at det vil være enklere å få penger til et fredet skip enn et verneverdig skip. Vi trenger mer penger til driften av båten, sier Blichfeldt til NTB.

Trond Giske på Skibladner
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Giske lover ikke noe

Regjeringen ga imidlertid en jubileumsgave på 250.000 kroner til Skibladner. Men kulturminister Trond Giske (Ap) kan ikke love en årlig driftsstøtte til båten. Jeg kan ikke love det nå, men det er noe vi vurderer, sier Giske til NTB.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang