Hopp til innhold

Fra Oslo-Paris til Rena-Lillehammer

I sommer var tidligere straffedømte Siri Getz Solli med på det, som ble kalt en reise tilbake til livet. Da syklet hun sammen med ni tidligere innsatte syklet fra Oslo til Paris. Nå er hun klar for sitt første Birkebeinerritt.

Siri Getz Solli

Siri Getz Solli var spent før start.

Foto: Stian Bakkom / NRK

Mens sola titter frem i startområde på Rena, kommer Siri Getz Solli for å registrere seg.

Rusfri i åtte år

Hun skal sykle sitt første birkebeinerritt, og er veldig spent på hva som møter henne.

– Det er klart dette blir veldig annerledes. Her er det jo mye kupert, men det minner veldig om de forholdene jeg har trent under i Trondheim. Sånn sett passer det meg kanskje bedre enn den turen vi hadde sommer, sier Siri Getz Solli fra Oslo.

Hun har vært rusfri i åtte år, og er også tidligere dømt for vinningskriminalitet og narkotika.

Hun forteller at det å være med i organisasjonen Wayback, som hjelper tidligere kriminelle tilbake til hverdagen, har betydd mye for henne.

– Wayback har vært den store forskjellen for meg. Jeg er 48 år, og føler jeg kan snakke om livet mitt før, og etter, Wayback. Det har hjulpet meg enormt både sosialt og psykisk. Så nå står jeg her på Rena, og dette bare gleder jeg meg til, sier hun.

Været på sin side

Stemningen på Rena i formiddagstimene var det ingen ting å si på. Etter et meget fuktig ritt i fjor, var det en tydelig lettelse hos syklistene NRK møtte, før de la ut på den 94,6 km lange turen over fjellet til Lillehammer.

Den første gruppa forlot Rena 07.00, og deretter gikk det slag i slag.

– Det er oppholdsvær, og jeg håper det holder seg, sier Tone Lien.

Hun er daglig leder i Birkebeinerritett. Hun har jobbet med arrangementet i 18 år, og innrømmet at det var litt ekstra spesielt å være sjef for rittet i år.

– Vi fyller 20 år. Det er litt ekstra sommerfugler i magen. Det er alltid spennende vært år, men i år er det naturligvis litt ekstra. Så jeg er spent på hvilke tilbakemeldinger vi får etter rittet.

9 tonn bananer

I løpet av helga er 2900 frivillige i sving.

De bidrar på parkering, stands, første hjelp, rydding og mat for å nevne noe. Og bare for å informere.

Under Birkebeinerrittet går det med ni tonn bananer, 80 000 flasker med sportsdrikk, 55 000 lefser, 22 500 pakker med rosiner og 10 000 liter suppe.