Hopp til innhold

Svenskene forvalter ulven som en kuflokk

Landbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) mener svenskene forvalter ulven som en kuflokk. Det sier han etter at svenskene har bestemt at 16 ulver skal felles.

Trygve Slagsvold Vedum

Landbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum mener svenskene forvalter ulven som en kuflokk.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Formålet med fellinga er å få en mest mulig levedyktig svensk ulvestamme.

LES: Vedum vil utrydde ulven i Norge

LES: Avbryter ulvesamarbeide

LES: Aktivister skremte ulvene over grensen

Innavl

– Jakten som nå er besluttet, er den eneste måten som på kort sikt kan redusere graden av innavl i den skandinaviske ulvestammen, sier Maria Ågren, sjef for Naturvårdsverket til NTB.

Jakten skal kombineres med andre tiltak for å styrke ulvestammen genetisk, for eksempel ved å sette ut valper fra dyreparker i ville ulvers revir. Om en av alfahannene i et revir med stort innavl avlives, kan andre ulver med lavere grad av innavl ta over. Det skal ikke felles mer enn to ulver i hvert revir. Jakten skal finne sted i Dalarna, Varmland, Orebro og Vastmannaland mellom 31. januar og 20. februar.

Verdens naturfond (WWF) reagerer sterkt på vedtaket. De sier det innebærer at en tredel av den reproduktive delen av stammen skytes, melder NTB.

Dyreparkulver

Landbruksminister og nestleder i Senterpartiet, Trygve Magnus Slagsvold Vedum, jubler ikke over de svenske vedtaket:

– Vedtaket i Sverige viser hvor gal ulveforvaltninga er. En del av pakka er at en skal sette ut dyreparkulver og erstatte hanner i områder med stor innavl. Spørsmålet er om det rett at vi skal ha en ulvestamme basert på innavl, sier Slagsvold Vedum til NRK.

Slagvold Vedum mener at det på kort sikt vil bli færre ulver i grensetraktene mellom Norge og Sverige.

– Men er det bærekraftig at en skal forvalte ulveflokken som en kuflokk, at en tar ut noen dyr og sette ut andre og innføre gener fra Finland og Russland for å styrke en stamme som har vandret inn fra disse landene, spør landbruksministeren.

Han mener at dette over tid bare vil skape større konflikter.

– Det er EU som har pålagt i stor grad svenskene en slik forvaltning, mener han.


Flere saker fra Innlandet