NRK Meny
Normal

Ingeborg (16): – Jeg skjønte egentlig hvor lite jeg kunne om politikk

Ingeborg Ørbek (16) fra Hamar er førstegangsvelger. I dag stemmer 16- og 17-åringer i 20 kommuner landet over i et eget prøveprosjekt.

Ingeborg Ørbek (16)

TRAVEL: Som elev ved den videregående skolen Wang Toppidrett i Hamar har 16-åringen en travel hverdag. Hun har brukt valgomater på nettet og sett politiske debatter for å gjøre seg opp en politisk mening.

Foto: privat

I Innlandet er det ungdom i Gausdal og Hamar som har muligheten. En av dem er Ingeborg Ørbek (16).

Se også resultatet av årets skolevalg:

– Jeg har fulgt litt dårlig med for å være litt ærlig, men jeg har sett på noen debatter og nå i helgen har jeg brukt en del tid, forteller hun til NRK.

Valgomater og tv-debatter

Før skoleferien var Ingeborg og flere ungdommer med på et arrangement hjemme i Hamar der hensikten var å få opp det politiske engasjementet.

– Jeg skjønte egentlig hvor lite jeg kunne om politikk. Men jeg har prøvd å sette meg inn i det, så nå har jeg bestemt meg, sier Ingeborg.

Som elev ved den videregående skolen Wang Toppidrett i Hamar har 16-åringen en travel hverdag. Hun har brukt valgomater på nettet og sett politiske debatter for å gjøre seg opp en politisk mening.

– Den lokale saken som har opptatt meg mest er hvor den ny traseen for jernbanen skal gå gjennom Hamar. Av nasjonale saker så er jeg særlig opptatt av flyktningkrisen, forteller hun.

– Bra at ungdommer får stemmerett

Under et tilsvarende forsøk for fire år siden brukte 58 prosent av 16- og 17-åringer stemmeretten sin. Men for å få et bredere erfaringsgrunnlag, bestemte Kommunal- og moderniseringsdepartementet å gjøre enda et forsøk med nedsatt stemmerettsalder på 16 år i utvalgte kommuner.

Ingeborg mener det er veldig bra at ungdommer får slik stemmerett, og mener det er mange på hennes alder som er politisk engasjertel. Men en del er også er uinteresserte, sier hun.

– Jeg tror det er en god del som vil la være å stemme. Jeg synes egentlig det er helt greit. Man må jo få lov til å gjøre som man vil. Hvis det er noen som ikke har hatt så mye tid til å sette seg inn i det, så synes jeg jo det er bedre at de lar være å stemme enn at de stemmer på et parti de egentlig ikke vet hva står for, sier hun.

Anne Lindboe

Barneombud Anne Lindboe mener 16-åringer bør få stemmerett.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Vil ha 16-årsgrense

Det er ulike meninger om stemmerett for 16-åringer er riktig eller ikke. Én av dem som er klart for dette er barneombud Anne Lindbo:

– Jeg mener de er modne nok, de har god nok kunnskap og vi trenger ideene deres og innfallsvinklene deres for å få god kommunepolitikk for barm og unge, sa hun til NRK tidligere denne måneden.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang