Bergenserne surver etter at de fant et par hundre kilo dårlig pinnekjøtt, laget på Tynset.
- Pinnekjøtt bør lages av vestlendinger er parolen. Da skulle de visst at en vestlending har skylda for at mesteparten av pinnekjøttproduksjonen til Gilde havna på Tynset.
Olav Distad er selv vestlending, tidligere Tynsetordfører, og ikke minst styremedlem i Gilde. Han kjempet knallhardt for å skaffe det nedleggingstruede kjøttanlegget til Gilde på Tynset videre drift. Og han lyktes. Kjøttanlegget vokste seg stort og sterkt, og de siste åra har det blitt Gildes største pinnekjøttprodusent.
- Jeg tror at med de standardiseringene som er innført i pinnekjøttproduksjonen så spiller det liten rolle i hvilken landsdel den produseres, sier Distad.
Strykkarakter
Butikker i Bergen satte nylig tommelen ned for et parti med pinnekjøtt fra Tynset; Det var alt for bløtt til å kunne brukes. Mellom 200 og 300 kilo med pinnekjøtt ble levert tilbake av butikkene.
Gilde innrømmer at det har skjedd en glipp. Men direktør i Gilde Produksjon, Odd Arne Dalsegg, avviser at pinnekjøttet som blir produsert ved Gilde-anlegget på Tynset ikke holder mål.
- Uheldigvis ble kvalitetssvikten oppdaget i Bergen hvor kanskje kvalitetskravene er de sterkeste. Gilde leverer pinnekjøtt av en kvalitet og en spesifikasjon, uansett hvor det kommer fra. Tynsetingene kan produsere pinnekjøtt like godt som andre, sier Dalsegg.
Både tradisjon og kompetanse
Tynset har den siste tida tatt over en del av produksjonen av pinnekjøtt fra Nordfjord, hvor produksjonen nå legges ned. Denne omlegginga var vestlendingene ikke særlig glade for. Kanskje er klagene en takk for sist fra vestlendingene.
Produksjonen av pinnekjøtt har økt kraftig ved Gilde Produksjon på Tynset i det siste og skal trappes ytterligere opp i åra som kommer. Og tynsetingene er slett ingen ferskinger i faget.
- De har produsert pinnekjøtt siden femti- og sekstitallet så de har både kompetanse og tradisjon for å produsere pinnekjøtt på Tynset. Denne feilen skyldes en svikt i kontrollrutinene, forteller Dalsegg.
PS: Vestlendingen i Nord-Østerdal, Olav Distad, kommer i julen til å sverge til hjemmelaget pinnekjøtt, med hemmmelig oppskrift og lam fra østlandet...