Folkevandring til det nye Prøysenhuset

Det har vært folkevandring til det nye Prøysenhuset på Rudshøgda. Siden åpningen 23. juli har de hatt 23.000 besøkende. Målet er 30.000 i året.

Festforestilling Prøysenhuset

Besøket på det nye Prøysenhuset har tatt helt av. Her fra festforestillingen på Alf Prøysens fødselsdag 23. juli.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Besøkstallet har skutt i været etter åpningen. Prøysenhuset har tatt 6.000 besøkende den siste måneden, og daglig leder Hogne Moe er sikker på at de vil når målet med 30 000 besøkende i år.

De siste par årene har besøket ligget på rundt 18.000 per år. Nå har det altså vært 23.000 besøkende på fem uker.

– Det er klart at nyhetens interesse forklarer mye, og nå er det opp til oss at det blir interesse for Prøysenhuset videre.

Moe sier Prøysenhuset trolig vil ansette flere formidlere.

– Vi har nå mye høyere besøk med den bemanninga vi pleier å ha. Det betyr at vi må vurdere driften framover. I første omgang hyres det inn, nærmest på prosjektbasis, til du ser hvordan den varige driften blir. Men at vi trenger to personer til, er sikkert, sier daglig leder Hogne Moe.

Huset er ikke ferdig

Det gjenstår fortsatt en del før det nye Prøysenhuset på Rudshøgda er helt ferdig.

I snekkerverkstedet er det foreløpig kun de voksne snekkerne som holder på. Den permanente utstillingen vil ikke være klar før til neste sommer, men det hindrer ikke folk i å strømme til museet.

Hogne Moe, daglig leder Prøysenhuset

Daglig leder ved Prøysenhuset, Hogne Moe, hviler ikke på laurbærene.

Foto: Stine Vandevjen / NRK


Den økte trafikken gjør at Prøysenhuset nå vurderer å ansette flere folk. Det er særlig når det gjelder formidling at Moe mener at de må bli flere.

Sangens hus


For å klare å holde besøket på et høyt nivå er ledelsen opptatt av at det skal være et levende hus med mange arrangementer. Fredag slippes høstprogrammet for Prøysenhuset.

Hogne Moe og Hanne Seem Murbræck, Prøysenhuset

Hogne Moe og formidler Hanne Seem Murbræck sørger for god stemning på Prøysenhuset med sang og lesing.

Foto: Stine Vandevjen Olsen / NRK

– Vi må sørge for at opplevelsene blir så gode at folk vil ha mer av dem. Vi synger og leser som en del av hverdagsbesøket her. Grunnen til at vi synger og leser mye, er at Prøysen en gang ble spurt hva han hadde gjort hvis han ikke hadde blitt så populær. Da hadde jeg reist rundt og samlet inn sanger, svarte han. Prøysen var en sangens mann, og slik skal også huset hans være.