Hopp til innhold

Flomrammede fanget i papirmølla

Etter flommen for 10 måneder siden slo NVE fast at familien Olsen måtte flytte til et annet sted. Men hvor stor erstatningen til huskjøp vil bli, har familien fortsatt ikke fått svar på.

Lensmann Jan Erik Rundsveen, Ole Johnny Olsen, Sigrid Willa og Frida.

Familien frykter at smeltevannet fra fjellet vil ødelegge den midlertidige brua ved huset i Veikledalen i Kvam. Fr.v: lensmann Jan Erik Rundsveen, Ole Johnny Olsen, Sigrid Willa og Frida.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Fortvilelsen begynner å bli stor. Vi har blitt lovet flere datoer hvor vi skulle få informasjon, men det har ikke skjedd noe mer, forteller Ole Johnny Olsen.

Han bor sammen med familien i Veikledalen i Kvam i Nord-Fron. Under fjorårets vårflom ble ikke huset skadet, men brua som de er avhengige av for å kjøre inn og ut av eiendommen ble ødelagt. Også nedenfor huset var ødeleggelsene store.

– Det florerer ikke av nye muligheter her som er aktuelle for oss. Det dukket opp et hus, som vi var på visning på for noen uker siden, men vi kan ikke delta i noen budrunde når vi ikke vet noe, sier Olsen.

– Brua vil forsvinne

I november kom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fram til at det vil koste mer å bygge sikringstiltak ved huset, enn å flytte til ny bolig. Derfor ble familien anbefalt å søke kompensasjon slik at de får råd til å kjøpe ny bolig et annet sted i Kvam. Men direktoratet har ennå ikke bestemt seg for hvor mye de kan gi i erstatning.

Etter flommen er det satt opp en erstatning for den ødelagte brua. Dette er en grusfylling med rør under. Denne kommer trolig til å bli ødelagt, selv ved en vanlig vårflom. Dermed blir familien uten vegforbindelse i flere uker igjen, og må bo midlertidig et annet sted.

– Det smelter til stadighet, det har vært en mild vinter. Det er ikke lenge før det kommer vann fra fjellet og da forsvinner brua og vi kan ikke bo her. Det er frustrerende at det tar så lang tid. Det er flere dette dreier seg om, ikke bare oss. Det er nesten 10 måneder siden flommen, og det blir mange lange dager, sier Sigrid Willa.

– Fryktelig belastning

Lensmann i Midt-Gudbrandsdal, Jan Erik Rundsveen, har stor forståelse for at flomrammede ønsker å få normalisert livene sine.

– Fra dagen erstatningen er avklart til ny bolig er klar, er det en jobb å gjøre. Det går ikke bare å knipse i fingrene. Mellommenneskelig sett er dette en fryktelig belastning for de det gjelder.

Seksjonssjef Steinar Schanke i NVE sier at det tar tid å beregne erstatningene, fordi alle i Norge som søker, skal behandles likt.

– Vi føler behov for å ha regler og retningslinjer for en slik ordning, som skal stå seg i forhold til likebehandling og tilsvarende søknader fra andre steder. Det er vanskelig. Vi har en del søknader fra andre kommuner som ikke helt tilsvarer denne, og vi har hatt et lite internt arbeid som går ut på å finne den riktige forvaltninga av en slik ordning.

Flom

Flommen i mai 2013 påførte Kvam store ødeleggelse, to år etter forrige storflom.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Flere saker fra Innlandet