NRK Meny
Normal

Fjellturister beslaglegger redningshelikoptrene

Luftambulansen på Dombås bruker opp flytiden sin på fjellturister. Men det er bare en liten del av det egentlige oppdraget.

Norsk luftambulanse

Redningsteamet på Dombås kan fly 30 timer i uka.

Foto: NRK

I natt kom det igjen nødrop fra fjellet. To par greide ikke å komme seg ned igjen fra Besseggen og trengte hjelp. Men flytiden til luftambulansen var brukt opp.

Basen på Dombås ble åpnet offisielt i 1987, og dekker store deler av Oppland, inn mot svenskegrensen, opp mot Trøndelag og ut mot Vestlandet. Redningsmannskapene må operere i store naturområder med mye fjell og store avstander.

Flere oppdrag

Ulf Ryen

– Mange som blir hentet ned fra fjellet, hadde klart og kommet seg ned på egen hånd hvis det hadde vært bedre forberedt, Ulf Ryen i Vågå hjelpekorps.

Foto: Privat

– Ja, i år har det vært ekstra mye. Alt fra alvorlige ulykker til rene henteoppdrag der folk bare er slitne, sier Ulf Ryen i Vågå hjelpekorps.

– Det er selvsagt Besseggen som peker seg ut og er i særklasse, men der går det også 50.000 mennesker i sommer, så det er vel naturlig, sier Ryen.

Han mener det er nettopp det som gjør at folk kjenner seg trygge. Om 50.000 klarer å gå der, så vil folk tenke at også de klarer det. Men selv om de fleste klarer det fint, så er det flere og flere som må ha hjelp.

Folk i kø over Besseggen

Besseggen er populært, og det er lange køer for å ta ferja over.

Foto: Harald Rune Øvstedal

– Det som blir undervurdert er at det er 800 høydemeter med bratt stigning. Det er en lang tur, og du er oppe i 1740 moh., så det er virkelig i høyfjellet. Mange overvurderer egen form og evne, og det er en økende trend at mange trenger hjelp, sier Ryen.

Ryen mener mange av dem som må ha hjelp av hjelpekorpset hadde klart å komme ned igjen på egen hånd.

– Har du med deg gode klær og litt mat, så er det ikke noe problem og sitte ute de to timene det er mørkt og rusle ned igjen om morgenen, sier Ryen i Vågå hjelpekorps.

Vær i form, for du legger ut på tur

For på luftambulansen på Dombås, er kapasiteten sprengt. På ei uke så kan teamet fly i 30 timer, og denne uken gikk de to timer over godkjent flytid.

– Vi har lov til å gå 14 timers vakter, og denne uken har vi vært tett på den grensa hver dag, sier Kristen Tellefsen i luftambulansen på Dombås.

Besseggen

50.000 mennesker vil ta turen over Besseggen i år.

Foto: Harald Rune Øvstedal

– Vi er sjelden på oppdrag tidlig på dagen, vi merker det mer på kvelden når folk kanskje begynner å bli slitne, sløve og litt mindre oppmerksomme. Da tråkker de feil, og får lettere skader, gjerne av en slik art at de ikke kommer seg ned fra fjellet, sier Tellefsen.

– Hvis jeg skal komme med en oppfordring, så kan det være lurt å trene litt på forhånd, slik at man er i god fysisk form. God form, er et sikkerhetstiltak, sier Tellefsen.