Hopp til innhold

Måtte bo blant rusmisbrukere - ble rusmisbruker selv

Daniel Wettese (26) fra Kongsvinger ble tildelt en kommunal bolig i en blokk sammen med flere rusmisbrukere da han var 21 år gammel. Nå har han fått et nytt sted og bo, og prøver å bli rusfri.

Daniel Wettese

Daniel Wettese (26) ble tildelt kommunal bolig i en blokk hvor det bor flere rusmisbrukere. Etter han hadde bod her i to år fikk han selv et rusproblem.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Det er rotløst å bo her. Det er ikke noe man burde gjøre over lengre tid, sier Daniel Wettese fra Kongsvinger.

Etter det han beskriver som en rotløs og urolig ungdomstid fikk han tilbud om å flytte inn i en kommunal bolig av Kongsvinger kommune da han var 21 år gammel.

Leiligheten han ble tilbudt ligger i ei blokk i bydelen Tråstad, som går under navnet «rusblokka», på grunn av de mange rusmisbrukerne som bor her. Ved å bo her fikk Wettese kontakt med rusmiljøet i blokka, og etter to år fikk han selv et rusproblem.

Blander helt forskjellige mennesker

Tony Bekkengen

Tony Bekkengen på Jobben og Linken i Kongsvinger tror det er flere som kommer inn i rusmiljøer ved å bo i kommunale boliger.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Wettese jobber i dag på kjøkkenet på Jobben og Linken, som er et lavterskeltilbud for rusavhengige. Stedet eies og drives av Frelsesarmeen på oppdrag fra Kongsvinger kommune.

Tony Bekkengen er daglig leder på Jobben og Linken, og han kjente til Daniel Wettese før han fikk tildelt kommunal bolig i «rusblokka».

– Han var ikke en rusmisbruker da han flyttet inn, men så kom han inn i et dårlig miljø i blokka og ble preget av det, forteller Bekkengen.

Han kjenner miljøet i denne enkelte blokka godt, og får høre mange historier fra beboerne som kommer innom Jobben og Linken.

– Det de forteller viser at forholdene i blokka ikke er gode. Det er en utstrakt blanding av veldig forskjellige mennesker som fører til mange spente situasjoner.

Og Bekkengen tror ikke at Wetteses historie er unik.

– Jeg tror det er mange som har kommet i kontakt med et rusmiljø gjennom å bo i kommunale boliger.

Krevende jobb

Kongsvinger kommune har et eget team som finner boliger til de som trenger det. Monica Solli jobber i kommunens tildelingsteam, og hun sier det er en krevende jobb åi finne en egnet bolig til alle som søker.

– Intensjonen er å finne en bolig til dem som søker og som er i en vanskelig og sårbar situasjon.

Monica Solli

Monica Solli i tildelingsteamet i kommunen sier det er krevende å finne egnet bolig til alle som søker

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Men allikevel må man plassere helt forskjellige mennesker sammen, slik som i Wetteses tilfelle i «rusblokka» på Tråstad.

– I mange tilfeller er søkerne i akutt bolignød og trenger å få et sted å bo i løpet av kort tid. Da kan man få tildelt en bolig som ikke er den perfekte match til å begynne med, forklarer Solli.

Kunne livet vært annerledes?

Etter fire år i «rusblokka» ville Wettese komme seg ut av rusmiljøet. I ett år har han bodd i en tømmervilla i Øverbyen i Kongsvinger, som ligger fem minutters gange fra den gamle leiligheten. Han sliter fremdeles med rusproblemer, men forsøker å bli helt rusfri.

Mange ganger har han fundert på hvordan livet hans hadde vært dersom kommunen hadde tilbudt han en annen bolig enn den han fikk i «rusblokka»

– Men det nytter ikke å tenke for mye på det heller, for da blir jeg heller ikke ferdig med problemet.

Flere saker fra Innlandet