Hopp til innhold

– Skole kan fri oss fra rus

– Skolegangen er avgjørende for framtida, sier Abraham og Andrea, som er under rusavvenning på Tyrili. Begge er glad for satsing på skoletilbudet i statsbudsjettet.

10 millioner som egen post på statsbudsjettet sikrer at rusmisbrukere får ta utdanning mens de er på avvenning. Det kan åpne vegen inn i et nytt liv etterpå, blant andre for ungdommene på Tyrili i Mesnalia.

Abraham og Andrea er glad for at det nå ser ut til å bli en satsing på skole under rusavvenning.

Abraham (22) har jobbet som snekker tidligere, men rusen tok overhånd. Nå har han planer om å få på plass de fagene han mangler.

– Jeg har plan om å få fagbrev, sier Abraham.

Andrea (20) ønsker å komme i mål med studiespesialiserende, for deretter å komme inn på høgskole.

Begge går nå på skole på Tyrili i Mesnalia, samtidig som de er under avvenning på grunn av rusproblemer.

– Jeg har rusa meg og ikke brydd meg om skole tidligere, forteller Andrea.

I tillegg til arbeidstrening og avvenning, får de et skoletilbud skreddersydd for den enkelte på Tyrili. Det kan være avgjørende for livet etterpå.

Glade for millionene

Enheltsleder Tyrili, Erik G. Albertsen

Enhetsleder ved Tyrili, Erik G. Albertsen er fornøyd med at Tyrili nå er en del av statsbudsjettet.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Nå skal det satses på skole under rusavvenning, lover både avtroppende og påtroppende regjering. For første gang får skolene i Mesnalia, på Frankmotunet i Folldal og Fossumkollektivet i Østfold en egen post på 10 millioner i statsbudsjettet.

– Dette betyr mye, det betyr aller mest for elevene her. Vi har slåss for å få en varig finansiering, lærere og elever har levd med stor usikkerhet, sier enhetsleder ved Tyrili, Erik G. Albertsen.

Skoletilbudet, ved siden av arbeidstrening, på Tyrili har ikke vært noen selvfølge. Senest i fjor var skolen nedleggingstruet.

En eksamen eller ei yrkesutdanning kan være vegen til et helt nytt liv.

– Det er ikke mange institusjoner som har dette tilbudet, dette er gull verdt og jeg har større mulighet til å holde meg rusfri, sier Andrea.

– Å få gjennomført skolen betyr mye, da har jeg helt andre jobbmuligheter og kan ha noe å gå til og ikke bare suse rundt, sier Abraham.

Rektor er lettet

Rektor Eva Arnseth

Rektor ved Ringsaker videregående skole, Eva Arnseth håper at den nye regjeringa følger opp det de har lovet med satsing på rusproblematikk.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Rektor ved Ringsaker videregående skole er svært glad for at skoletilbud under rusavvenning er inne i statsbudsjettet.

– Det er vi glad for, det har vært flere år med stor usikkert, nå håper jeg den nye regjeringen følger opp dette. Vi føler vi har fått en god løsning, sier rektor Eva Arnseth.

Hennes erfaringer gjennom sitt første år som rektor ved skolen, har vist at skoletilbudet betyr mye for mange.

– Det er en mulighet for ny start, tette hull og bli motivert, ha noe meningsfullt å gå til, sier Arnseth.