Hopp til innhold

– Skremmende feil ved valgopptellingen

Store feil ble oppdaget ved opptellingen av stemmene etter valget i Sør-Odal. Valgstyret mener systemet er for dårlig og at det kan være feil i mange kommuner rundt i landet.

Stemmeseddel i valgurne

FEIL RESULTAT: Da valgstyret i Sør-Odal i Hedmark telte opp stemmene på nytt, oppdaget de feil på 113 av stemmesedlene.

Foto: Simoin Piera Paulsen / NRK

Valglogo

Det var Sigvardt Pran som oppdaget feilen i tellingen ved en tilfeldighet. Han sjekka valgresultatene i hjemkommunen Sør-Odal i Hedmark.

Sigvardt Pran

OPPDAGET FEILEN: Sigvardt Pran så nøye på valgresultatet. Da oppdaget han feilen.

Foto: Privat

Da skjønte han at noe var feil, for han hadde ført på navnet til en kandidat fra en annen liste til stemmeseddelen sin, en såkalt «slenger».

– Jeg visste at jeg hadde gitt en slenger til en person som jeg så sto med null slengere i valgresultatet, sier Pran.

Da valgstyret ble gjort oppmerksom på dette, telte de alle stemmene på nytt. Blant de 3802 avgitte stemmene i den lille kommunen fant de 113 feil. Andelen med feil overført til Oslo ville betydd 10 000 feilaktige stemmer i hovedstaden.

I mange tilfeller er det få stemmer som skal til for å endre sammensetningen av kommunestyrene.

Mener det må komme endringer i tellesystemet

Valgstyret ble rystet over det de fant etter nytellingen. Etter nytellingen manglet det bare en stemme for at det skulle bli endringer i hvem som ble valgt inn i kommunestyret.

– Det er skummelt. Det er jo tette valg i mange kommuner, og hvis det er så mye feil rundt omkring, får vi et valgresultatet som ikke nødvendigvis viser hva velgerne har forsøkt å si, sier Sigrun Kristoffersen i valgstyret i Sør-Odal.

Valurne valg stemmeseddel

FEIL RESULTAT: Valgstyret i Sør-Odal er bekymret for at det kan være feil i valgresultatet i flere kommuner.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Hun mener systemet ikke er godt nok.

– Skanneren virker for dårlig, rett og slett. Vi må tenke oss om en eller to ganger til før vi stoler altfor mye på teknologien. Vi må ha mennesker til å overvåke det som skjer, sier Kristoffersen.

Kommuner rundt i landet har de samme rutinene for opptelling, men det er kommunene selv som anskaffer skannere.

I nabokommunen Kongsvinger er de også klar over muligheten for feil.

– Jeg tror at det kan være feil i alle kommuner. Enten man skanner eller foretar en manuell opptelling vil fordelingen av personstemmer og slengere medføre en stor grad av manuell behandling, og da kan det forekomme feil, sier Trond Sommer, som var ansvarlig for tellingen i Hedmarksbyen.

Departementet: – Kommunen er ansvarlig

Det er Kommunaldepartementet som organiserer valgene. De sier hver enkelt kommune er ansvarlig for at valgresultatet blir riktig.

– Ved alle valg er det et krav at alle stemmesedler skal telles to ganger. Vi har ikke mottatt henvendelser om feil, men vi vet at noen kommuner har telt to ganger, sier fagdirektør Siri Dolven.

– Er skanning-systemet teknisk bra nok?

– Systemet er testet. Vi bruker teknologien så langt det er mulig og i tillegg er det mennesker som sitter og ser på en PC-skjerm og registrerer de rettelsene som skanneren ikke klarer å fange opp.

Dolven sier de skal evaluere valget før de vil si om det vil bli gjort endringer til neste valg.

Sigvardt Pran, som oppdaget feilen i Sør-Odal, er skremt over det som har skjedd.

– Det er de færreste som ser så detaljert på valgoppgjøret som jeg gjorde. Det er skremmende, rett og slett. Dette er ikke bra nok, sier Pran.

  • Klikk i kartet for å se hvem de nye ordførerne er:
    Ordførerkart 2015 v2 - hele norge

Flere saker fra Innlandet