Hopp til innhold

Enorme forskjeller i byggesaksbebyr

I Kongsvinger koster det 18 200 kroner å få behandlet byggesøknaden, mens i Lesja koster det kun 2000 kroner. Men nå skjer det noe.

Video Nedgang i boligbyggingen

prisgapet i Innlandskommunene er på hele 18 200 kroner hvis du ønsker å bygge.

Foto: Nyhetsspiller

Enorme forkjeller i saksbehandlingskostnader

Kjetil Blåka

Foto: Vera Vold / NRK

– Det er merkelig. Og det er vanskelig å forstå hav de pengene egentlig dekker. Når det er så store forskjeller, så er det jo bare enda vanskeligere å skjønne det. Det er en avgift som skal gå til å dekke noe papirarbeid, og det blir mange timer hvis man skal bruke en slik sum til å dekke de ...

Det sier Kjetil Blåka som for tiden er opptatt med å bygge seg et hus i Kongsvinger – den kommunen i Hedmark og Oppland som du må betale mest for å få behandlet byggesøknaden din, med hele 18 200 kroner.

– Ser på naboen

Ifølge Statistisk sentralbyrå så topper Kongsvinger og Odals-kommunene prislista over saksbehandlingsgebyr for eneboliger i Hedmark og Oppland med fjorårstall på mellom 15- og 18 000 kroner.

– Når Kongsvinger tar 18 200 for å behandle en søknad, så er det ut fra selvkost, sier Rune Lund i Kongsvinger kommune.

På bunnen av lista, lå Lesja, fulgt av Skjåk og Folldal med to- og tre tusen kroner. Terje Kili i Forbrukerrådet tror mange kommuner rett og slett ser på hva naboen tar:

– Jeg tror enkelte bare ser på hva naboen tar, og så gjør de bare en kjølig beregning av hva de sjøl trenger eller mener de trenger – mer enn at de gjør en konkret beregning, sier han.

Lesja subsidierer

Med 2050 kroner har Lesja kommune lavest saksbehandlingskostnader i Innlandet. Politikerne satser bevisst på at flere unge bygger hus i kommunen, ifølge varaordfører Hanne Velure:

– Dette er politikk. I Lesja bygges det inntil tre fastboliger i året, og vi vil gjerne at det skal bli flere. For inntjeningen til kommunen, betyr det ikke det helt store, men det betyr veldig mye for den som bygger.

Valure forteller at kommunen derfor subsidierer for boligbyggerne med intensjon om å bli fastboende. Men: de kompenserer imidlertid delvis med andre gebyrer.

– Men vi har dobbelt så høyt gebyr for fritidsboliger, men det er fortsatt lavt. Men vi har høyere gebyr på vann- og avløpstilknytning i forhold til andre kommuner.

– Uforklarlig

Tallene inneholder imidlertid noen usikkerheter, vises det seg ved kontakt med kommunene. Men Kili i Forbrukerrådet mener likevel spriket er påfallende og uforklarlig:

– Noen forskjeller er naturlige, men når vi har undersøkt det litt nærmere finne vi også noen uforklarlige forskjeller. Nå er det gjort en utredning som viser at kommunene ikke har gode nok systemer for en riktig beregning, sier Kili.

Rune Lund i Kongsvinger kommune, tror ikke gebyret skremmer noen fra å bygge eller flytte til bykommunen:

– De fleste som kommer hit kjøper seg en bruktbolig. Og for dem som bygger en ny bolig, er gebyret en bitte liten del av de totale kostnadene, sier han.

– Det å vite at man får vite at man får behandlet søknaden sin på en god og rask måte, tror jeg mange setter pris på.

– Myndighetene tar tak

Men nå ønsker myndighetene å gjøre noe med alle kommunale gebyrer, sier Kjetil Kili.

– Myndighetene sa i mars at de skal lage en ny veileder for beregning av selvkost. et er en erkjennelse i departementet for at systemet i dag, ikke er godt nok.

Flere saker fra Innlandet