Normal

Drapssiktet 28-åring ble avslørt av mobiltelefonbruk

ROMA (NRK.no): Svært korte telefonsamtaler var nok til at italiensk politi klarte å lokalisere hvor i Roma den drapssiktede, afghanske mannen befant seg, men det sto om sekunder, ifølge italiensk politi.

Italiensk politi pågrep søndag mannen som er siktet for drapet på den 17 år gamle asylsøkeren på Grua i Lunner kommune. Under en pressekonferanse i Roma mandag forteller de hvordan de greide å ta mannen.

– Et viktig resultat av et stort samarbeid

På en pressekonferanse i formiddag fortalte italiensk politi om et nitidig arbeid for å kartlegge elektroniske spor, som til slutt førte frem til pågripelsen av den 28-årige mannen som er siktet for drapet på en 17-årig afghansk jente på Grua i Lunner i forrige uke.

Italiensk politi ble kontaktet av sine norske kolleger fredag ettermiddag.

– Da hadde vi svært få spor å gå etter, men hadde indikasjoner på at han kunne befinne seg i Italia. Det var snakk om at han muligens hadde logget seg på en Skype-konto, forteller Antonio Apruzzeze i det italienske politiet.

Korte samtaler til Iran

Siktet for drap på 17-åring i Grua

Den 28 år gamle afghanske mannen er siktet for å ha drept en 17-årig jente som er mor til deres felles datter.

Foto: Overvåkningskamera, Oslo bussterminal/Politiet

Sporene pekte mot to ip-adresser, én i Brescia, nord i Italia, og én i Roma.

– Så fikk vi også IMEI-nummeret til mobiltelefonen afghaneren brukte, sier politiet.

Men enn så lenge klarte ikke politiet å spore noen telefonbruk på det nasjonale nettet, og frustrasjonen vokste.

– Så, lørdag ettermiddag, så vi plutselig tegn til det aktuelle IMEI-nummeret på det nasjonale nettet, og søket ble snevret inn til Roma, opplyser politiet.

Italiensk politi registrerte mange korte telefonsamtaler til Iran.

– Dette er jo svært dyre samtaler. Man tenkte med en gang at det kunne være en form for et mønster på en kommunikasjonsform, at han hadde korte samtaler med en person i Iran, for deretter å logge seg på Skype, sier politiet.

– Hadde vi kommet to sekunder senere, kunne vi ha lett etter ham ennå

Politiet dro derfor ut til de områdene i Roma hvor mobiltelefonen hadde vært brukt, og lette på ulike internettkafeer.

Problemet var at både italiensk og norsk politi hadde lite detaljert informasjon om mannen, siden han ikke var registrert inn i landet. Søndag kunne imidlertid norsk politi informere sine italienske kolleger om at mannen trolig hadde et stort arr på den høyre albuen.

Politiet rykket ut da de også søndag morgen registrerte en ny kort oppringing til Iran. Håpet var at de da ville finne mannen ved en internettkafé, som ligger like ved sentralbanestasjonen i den italienske hovedstaden.

– Vi hadde studert bilder av ham på Facebook, og sendte umiddelbart ut en patrulje for å forsøke å se etter mannen på gaten, sier Ivano Gabrielli, nestkommanderende i den avdelingen hos politiet som jobber særskilt med elektroniske spor.

Og ganske riktig, patruljen fant mannen og den to år gamle datteren.

– Han ble pågrepet akkurat idet de var på vei inn en port. Hadde vi kommet to sekunder senere, kunne vi ha lett etter ham fremdeles, sier Gabrielli.

Jenta tas hånd om av organisasjon

Pågripelsen foregikk uten dramatikk.

– Han virket sliten etter å ha vært på flukt gjennom Europa og var tynnere enn han var på de bildene vi hadde fått oversendt av norske myndigheter fra da han forlot Norge. Han skjønte at det var politi som var rundt ham, og han overga seg uten å gjøre motstand. Han ville ikke si noe til oss og snakket bare på farsi, sier Gabrielli.

Samtidig tok politiet et bilde av mannen og datteren, som de med en gang sendte til norsk politi for å få bekreftet at de hadde tatt riktig mann. Da hadde italiensk politi allerede funnet mobiltelefonen som samstemte med det aktuelle IMEI-nummeret.

Mannen var sammen med datteren.

– Jenta virket å være i god form. Hun var rolig og så ut til å være i god fysisk stand. Hun hadde ikke mistet vekt. Nå blir hun tatt hånd på et institutt drevet av en religiøs, veldedig organisasjon mens utleveringsprosessen foregår, sier Gabrielli.

Politiet sier de venter på de nødvendige dokumentene fra norske myndigheter, spesielt papirer som dokumenterer at hun har familiemedlemmer i Norge, før den 2-årige jenta blir sendt til Norge. Italiensk politi tror likevel det ikke vil ta mer enn noen få dager.

Leide rom

Ifølge italiensk politi hadde 28-åringen fått losji i Roma via venner eller bekjente, og han skal ha betalt en mindre sum for å leie et rom hvor han og datteren bodde sammen med andre «extracomunitari», utlendinger som kommer fra utenfor EU.

Den drapssiktede mannen har vært etterlyst internasjonalt, og norsk politi har jobbet tett med sine utenlandske kolleger. Vitner har fortalt at de hadde observert mannen på en buss fra Oslo mot Gøteborg og København, og deretter på et tog mot Hamburg. Søndag ble han pågrepet i Roma.

Italiensk politi tror 28-åringen har befunnet seg i Italia siden fredag.

De etterforsker fremdeles for å forsøke å finne ut om han har hatt medhjelpere under flukten.

– Vi kan ikke utelukke flere pågripelser, sier Apruzzeze.