NRK Meny
Normal

Vil avhøre den drapssiktede afghaneren i dag

Norsk politi vil begynne avhør av mannen som er pågrepet etter drapet på Grua så fort som mulig. 28-åringen ble pågrepet sammen med den savnede toåringen i Roma i går ettermiddag.

Linn Hilde Fosso

– Politiet har allerede folk på vei ned til Italia for å hente mannen og datteren, opplyser retts – og påtaleansvarlig Linn Hilde Fosso

Foto: Hanne Stine Kind

Onsdag ble ei 17 år gammel jente fra Afghanistan funnet drept i en bolig på Grua i Lunner. Senere på dagen ble en mann, også han fra Afghanistan, siktet for drapet. Han var da på rømmen med deres felles datter på to år.

Retts- og påtaleansvarlig i Vestoppland politidistrikt, Linn Hilde Fosso, sier mannen ble pågrepet på en kafé i Roma av italiensk politi søndag ettermiddag. Toåringen var til stede under pågripelsen.

– Den to år gamle jenta er i god behold, og vi har ingen holdepunkter for at hun har lidd noen nød. Polititjenestemenn er på vei til Roma for å få henne trygt tilbake til Norge. Vi er veldig, veldig glad for at vi har kontroll på situasjonen da det gjelder denne to år gamle jenta, sier Fosso.

Den drapssiktede mannen vil bli begjært utlevert til Norge.

Siktet for drap på 17-åring i Grua

Mannen som er siktet for drap på ei jente på Grua er nå pågrepet i Roma.

Foto: Overvåkningskamera, Oslo bussterminal/Politiet

Jobbet intens for å finne jenta

Det var en svært lettet politiledelse og etterforskere som møte pressen søndag ettermiddag, og kunne fortelle at mannen de har jaktet på siden onsdag ettermiddag var pågrepet i Roma.

Politiet har jobbet intens siden drapet for å finne jenta og den drapssiktede. Vi har jobbet tett med Kripos og ved bruk av våre metoder har det lykkes i å kunne følge gjennom flere land i Europa. I tillegg har publikum hjulpet oss slik at vi har kommet i posisjon å kunne da pågripe mannen i Roma, sa politimester i Vestoppland politidistrikt, Johan Martin Welhaven under pressekonferanse.

Retts- og påtaleansvarlig Linn Hilde Fosso roser både Kripos, som har jobbet gjennom internasjonale kanaler for å finne de to, og italiensk politi, som foretok selve pågripelsen.

Hun takker også for alle tipsene de har fått fra publikum.

Kun siktet for drap

Fosso presiserer at mannen kun er siktet for drap. Han er ikke tiltalt eller domfelt for drap.

– Han skal selvfølgelig få all mulighet til å forklare seg for norsk politi, og vi fortsetter den intense etterforskningen av denne saken.

Mannen har vært på flukt med sin to år gamle datter med politiet i hælene siden onsdag. Vitner hadde observert mannen og jente på en buss mot Göteborg og så på et tog mot Hamburg.

Han hadde kommet seg helt ned til Roma, da italiensk politi pågrep ham søndag.

Han har vært etterlyst internasjonalt og norsk politi har jobbet tett med utenlandsk politi.

Norsk politi på vei ned til Italia

Linn Hilde Fosso

Retts – og påtaleansvarlig Linn Hilde Fosso er svært fornøyd med Kripos sitt arbeid i saken.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det var italiensk politi som pågrep mannen, og norsk politiet var ikke innblandet i pågripelsen. Politiet vil ikke si mye om hvordan pågripelsen foregikk, men kaller det en kontrollert pågripelse og er svært fornøyd med at mannen er tatt.

Politiet har allerede folk på vei ned til Italia for å hente mannen og datteren. Dette vil ta nok ta litt tid, men vi har bedt ham begjært utlevert til Norge, sier Fosso.

Politiet regner også med at de vil avhøre mannen i Italia.

– Jenta vil bli brakt tilbake til Norge. Hennes mor og jenta hadde fått oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Derfor mener vi det er rett å få jente tilbake til Norge, og ivaretar hennes interesser, sier Fosso.

Grua-saken

Politiet rykket ut med store styrker da de fikk melding om at en jente var funnet død på Grua.

Foto: Eivind Marcelino

Hun sier videre at barnevernet nå må avgjøre hva som vil skje videre med jenta.

Vitner hjalp politiet i jakten

Store politistyrker rykket ut da melding om at en død jente var funnet død på Grua i Lunner, da hun var på besøk hos slektninger.

Etter hvert ble det klart at jentas to år gamle datter var forsvunnet. Det viste seg at jentas far hadde tatt henne.

De to hadde tatt toget fra Grua klokka 08.38 til Oslo onsdag morgen, deretter dro de videre med buss til Göteborg/København klokka 10.30. Her ble de observert på bussen ved Göteborg.

Torsdag ble han og toåringen. observert på et tog på vei til Hamburg

– Det er vitneobservasjoner i Norge og i utlandet som har ført til at vi har kommet dit vi er i dag. I tillegg har vi brukt ulike metoder som politiet har til å lokalisere den siktede, og deretter pågripe ham, sier politiadvokat Lauritzen Hasle.

Etterforsker videre

Politiet har jobbet hardt i hele helga med saken og har hatt mange på jobb. Både fra Vestoppland politidistrikt og Kripos.

– Vi driver en bred etterforskning gjennom helga. Vi har betydelig ressurser på saken fra Vestoppland politidistrikt og har også stor bistand fra Kripos. Vi har etterforsket raskt gjennom helga og har fortsatt teknisk og taktisk på plass, sa Fosso til NRK søndag formiddag.

Politiet presiserer at etterforskningen langt fra er ferdig. Og politiadvokat Mari Lauritzen Hasle sier de ikke utelukker flere siktelser.

– Vi fortsetter å etterforske bredt. Vi har fortsatt taktisk bistand fra Kripos. Det er blant annet flere vitneavhør vi må gjøre og vi er ikke ferdig med de tekniske undersøkelsene på åstedet, sier Lauritzen Hasle.

Rømte sammen fra Afghanistan

Drap på 17-åring Lunner

17-åringen ble funnet drept i en bolig på Grua i Lunner.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

17-åringen skal ha rømt fra Afghanistan sammen med den nå drapssiktede mannen og deres felles datter. Hun fryktet for sitt liv etter at faren ville gifte henne bort til en langt eldre mann.

De to på rømmen kom ifra hverandre på veien mellom Hellas og Italia, og det var bare jenta og hennes datter som kom til Norge i mars. Hun fikk raskt oppholdstillatelse, siden. hun var en ung enslig mor De bodde på et asylmottak i Lyngdal.

Politiet har ingen opplysninger om at den drapssiktede også hadde søkt asyl i Norge, og vet ikke hvordan eller når han kom til landet.

Mange tips

Politiet har også fått mange tips etter at de gikk ut med bilde av den siktede og hans datter. Bildene ble tatt av overvåkningskameraer på Oslo S og Oslo bussterminal.

– Vi har via media fått en rekke tips fra publikum, og det er viktig for oss å gå igjennom tipsene etter hvert som de kommer inn. Vi etterforsker en drapssak, så vi har hatt fullt trykk på denne saken gjennom hele helga. Vi må rose Kripos for å ha store ressurser på saken.