Hopp til innhold

Disse brillene skal gjøre det tryggere å jobbe i psykiatrien

STANGE (NRK): Sykehuset Innlandet tar i bruk utradisjonelle metoder i opplæring av sine ansatte. Eksperimentet kan føre til mindre bruk av tvangsmidler i psykisk helsevern.

VR-briller skal gjøre det tryggere å jobbe i psykiatrien

VR-BRILLER: Med disse brillene på skal helsepersonell få innsikt i hvordan situasjoner med utagerende pasienter kan utarte. Det skal gi verdifull læring. Fra venstre: Anne Mette Frydendal (spesialsykepleier), Bente Martinsen (psykiatrisk sykepleier) og Eli Skjønsberg (sykepleier).

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Jeg dreper deg, du har tre sekunder. Vil du det?

Drapstrusselen fra Trond Pedersen er ikke reell, den er en replikk fra en filminnspilling. Filmen skal ikke nå filmlerretet, men skal gjøre helsepersonell i psykiatrien bedre rustet for vanskelige situasjoner.

Og de skal få «ta del» i filmen, og den spesielle scenen, med hjelp av VR-briller.

Utradisjonell læringsmetode

Sykehuset i Innlandet tar nemlig i bruk utradisjonelle metoder for at nåværende og fremtidig helsepersonell skal få best mulig rustet for krevende situasjoner.

Med brillene som læreverktøy skal helsepersonell få være i den realistiske situasjonen, hvor en utagerende pasient truer en ansatt.

Ved å se videoen, og reflektere rundt situasjonen i etterkant, skal man bli bedre på såkalt terapeutisk konflikthåndtering.

VR-briller skal gjøre det tryggere å jobbe i psykiatrien

UTAGERENDE: Trond Pedersen spiller rollen som pasient på psykiatrisk avdeling og truer med å drepe behandler Arve Holmelid. Helsepersonell skal om kort tid få ta del i denne scenen og situasjonen med VR-briller på. Den tredje skuespilleren er Ronny Elvsvebakken.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Bedre behandling for pasientene

Eksperimentet ved Sykehuset Innlandet er det eneste i sitt slag i Norge innen psykisk helse.

– Initiativet kommer nedenfra og opp, de ansatte har gitt uttrykk for at de ønsker dette. Det er utrolig spennende, og det handler til syvende og sist om bedre behandling for pasientene, sier forskningsdirektør i Sykehuset Innlandet, Ingeborg Hartz.

Johnny Sandaker, rådgiver i SIM (Simuleringssenteret ved Sykehuset Innlandet), sier at de ansatte vil kunne få stort utbytte av videolæringen.

– Mange urosituasjoner med utagerende pasienter kan unngås ved bruk av riktige teknikker. Videoen vi har spilt inn er ingen fasit på hvordan det skal gjøres, men den er en kjempefin inngangsport til refleksjon og læring.

Han mener også at den kan gi konkrete forbedringer med tanke på bruk av tvang.

– Vi kan også utvikle dette så det på sikt kan gi mindre bruk av tvangsmidler i psykisk helsevern.

VR-briller skal gjøre det tryggere å jobbe i psykiatrien

RÅDGIVER: Johnny Sandaker, rådgiver i SIM, skisserer opplegget som ligger bak videoinnspillingen og læringen i etterkant. Manuset og opplegget for filmen er nøye planlagt, for å gjøre det hele mest mulig troverdig og nyttig for de ansatte innen psykiatrien.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Mindre bruk av tvang

VR-briller skal gjøre det tryggere å jobbe i psykiatrien

SKUESPILLER: Trond Pedersen sier han selv har vært borti mange utagerende pasienter og situasjoner, som gagnet ham da han selv skulle inn i rollen. Han har stor tro på det nye konseptet med VR-briller.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Skuespiller i filmen Trond Pedersen er selv psykiatrisk sykepleier og har jobbet innen helsesektoren i 31 år. Han sier at bakgrunnen hans var en nøkkel til at karakteren, en utagerende pasient på psykiatrisk avdeling, skulle bli så troverdig som mulig

– Jeg ønsket å skape en reel frykt i rommet. Så vil man i en treningssituasjon bli mer beredt til å håndtere dette, kontra at man ikke har vært borti situasjoner før.

Pedersen har klokkertro på konseptet.

– Det er veldig god nytenkning. For med VR-briller så får du det så nært og visuelt. Du kjenner på følelsene på en helt annen måte, enn at du skal se på det på en TV. Jeg er veldig glad for at de tar dette skrittet. Det skal bli veldig spennende å følge utviklingen fremover.

Forskningsdirektør Ingeborg Hartz kunne ikke vært mer enig.

– Bare fantasien setter begrensninger. Dette kan du bruke til alt.