NRK Meny
Normal

Datatilsynet krever fjerning av overvåkingskameraer

Datatilsynet krever at Innlandet politidistrikt skal fjerne overvåkingskameraene politiet har satt opp i Brumunddal i Hedmark. Det skriver Aftenposten. Det er første gang Datatilsynet har kommet med et slikt krav.

Kameraovervåkning

KAMERAOVERVÅKING: Seks kameraer er satt opp i Brumunddal sentrum. Nå krever Datatilsynet at de tas ned.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Seks kameraer er satt opp for å overvåke det som skjer i Brumunddal sentrum.

Tilsynet mener at overvåkingen er for omfattende i en så liten by med mindre enn 10.000 innbyggere og at problemene med kriminalitet ikke er store nok til å tillate overvåkingen.

– Viktig redskap for politiet

– Vi har vært i dialog med Datatilsynet underveis, men jeg er overrasket over at de ønsker å stoppe videoovervåkingen i Brumunddal. Vi kommer til å gi et tilsvar til rapporten med ønske om å fortsette overvåkingen, sier Terje Krogstad, lensmann i Brumunddal.

Terje Krogstad

TILSVAR: Terje Krogstad, lensmann i Ringsaker mener at kameraovervåking er et nyttig verktøy og vil komme med et tilsvar til Datatilsynet.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Kameraene ble satt opp for to år siden etter at politiet hadde ønsket det lenge fordi flere følte seg utrygge etter et ran i 2011.

Et enstemmig kommunestyre i Ringsaker vedtok at kommunen skulle bruke penger på innkjøp av kameraer.

– Bakgrunnen for vedtaket var at vi mener at det er et godt verktøy å ha for politiet. Det kan ivareta sikkerheten for oss som ferdes i Brumunddal, og jeg mener at sikkerheten for folk som bor på litt mindre steder er like viktig som for dem som bor i større byer, sier Anita Ihle Steen, ordfører i Ringsaker.

– Oppklarer flere saker

I følge lensmannen har politiet oppklart 19 saker på grunn av videoovervåkingen i løpet av de to årene Brumunddal sentrum har hatt kameraer.

– Trolig ville ikke de sakene blitt oppklart uten. Både små og større saker er oppklart, voldssaker og hærverk er blant sakene. Vi mener kameraene har en nyttig funksjon, sier lensmannen.

Han mener at overvåkingen også er viktig med tanke på nærmiljøreformen.

– Selv om en patrulje er på oppdrag på Sjusjøen, kan de på en skjerm i bilen se hva som skjer i sentrum av Brumunddal, flere mil unna, sier Krogstad.

Lensmannen har nå ferie, men han vil komme med et tilsvar til Datatilsynet når han er tilbake på jobb.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Stort underslag for retten

  Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.

 • Folldal saksøker ikke Telenor

  Folldal kommune går ikke til økonomisk søksmål mot Telenor etter det alvorlige kabelbruddet i desember. Det sier ordfører Hilde Frankmo Tveråen (bildet). Bruddet førte til at hele kommunen var uten bredbånd-, telefon- og mobildekning i ett og et halvt døgn.

  Ordfører Hilde Frankmo Tveråen
  Foto: Geir Olav Slåen
 • Lei KM i sjukehus

  Ordførerne i Valdres begynner å bli lei av kretskampen om sjukehus rundt Mjøsa mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Hvis fellessjukehuset flyttes lenger vekk fra dem enn til Mjøsbrua faller støtten fra Valdres til prosjektet bort, skriver de i en pressemeldiing.