Hopp til innhold

Overvåker Brumunddal sentrum

Politiet har ønsket seg kameraovervåkning i Brumunddal sentrum lenge. Nå blir det en realitet.

kameraovervåkning

Deler av Brumunddal sentrum blir nå videoovervåket.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Politiet i Brumunddal har lenge ønsket seg kameraovervåking i sentrum. Flere fra handelsstanden har følt seg utrygge på jobbe etter et ran i 2011.

– Slik kan vi ikke ha det. Vi mener derfor at dette med videoovervåking har en forebyggende effekt, slik at folk skal føle seg trygge i sentrum, sier lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad.

Det var politiet som tok initiativ til kameraovervåking av sentrum i Brumunddal. Området som skal overvåkes er i første rekke gågata og tilstøtende områder i sentrum.

– Sett fra politiets side så mener vi at kameraovervåking i sentrum vil være et godt forebyggende tiltak. Det går på om folk har uærlige hensikter så skal de også vite at vi kan se dem og kan forfølge dem i etterkant, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under bildet

overvåkningskamera

Lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad er glad for at Brumunddal sentrum overvåkes med kameraer.

Foto: Stein S. Eide / NRK

– Følger ikke med til enhver tid

Brumunddal har ikke vært spesielt utsatt for skadeverk eller kriminalitet.

– Vi har ikke mye skadeverk eller uønskete hendelser, men likevel så vil videoovervåkingen bistå til at vi skal få et enda tryggere lokalsamfunn, sier han.

Han sier at folk ikke vil bli overvåket til enhver tid.

– Så lenge folk ikke gjør noe galt, har de ikke noe å frykte. Det er ikke sånn at følger med på kameraene til enhver tid, men om det skulle skje uønskede hendelser vil da ha muligheten til å gå tilbake å se hva som har skjedd, sier han.

Politiet vil også ha mulighet til å se overvåkningsbildene fra politibilen, om de skulle befinne seg et stykke fra Brumunddal sentrum.

– Går ikke utover personvernet

Anita Ihle Steen

Ordfører i Ringsaker, Anita Ihle Steen sier overvåkningen ikke går utover personvernet.

Foto: Frode Meskau / NRK

Politikerne i Ringsaker er positive til kameraovervåking. Formannskapet har sagt ja til forslaget.

– Dette er et ønske fra lensmannen og fra handelsstanden. De ser vel at det er den vegen utviklingen har gått, sier ordfører Anita Ihle Steen.

Hun er ikke bekymret for at overvåking går utover personvernet.

– Dette skal jo ikke være et opplegg som er for å se hva alle driver med. Dette skal være et opplegg som vi kan ty til om det er hendelser som er av en slik art at vi må sjekke hva som har skjedd, fortsetter hun.

– Jeg aksepterer at verden har blitt mer digital, og så er jeg opptatt av at folk skal kunne føle seg trygge når de er i Brumunddal, sier hun.

Ble ranet

gullsmed

Brita Lørum jobber i gullsmedbutikken som hadde et ran i 2011.

Foto: Stein S. Eide / NRK

I 2011 ble en gullsmedbutikk ranet for smykker og kontanter til en verdi av 400 000 kroner. Ranet ble oppklart, men fortsatt føler ansatte seg utrygge på jobb

– Da hadde vi et ran, hvor det kom inn to personer og ranet butikken. De knebla de ansatte, og det var ingen hyggelig opplevelse. For det første så er det en lite hyggelig opplevelse. Vi er jo alltid på vakt, uansett om det hadde vært ran eller ikke, fortsetter hun.

Positiv

overvåkning

Nina Tørudbakken synes det er greit at det kommer overvåkningskamera i Brumunddal.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Også Nina Tørudbakken ved urmaker og optikerforretningen i Brumunddal har følt seg utrygg på jobb.

– Vi som jobber her og er her hele tiden ser mange elementer som er ute og går, så vi synes det er veldig greit at det blir overvåkning. Det kommer folk som ser oppunder taket innimellom, og det er litt merkelig. Det er ikke vanlig at folk gjør det, og da skjønner man at det kan være noen som er på jakt etter litt andre ting enn det som skjer over disken, forteller hun.

Hun er positiv til at politiet kan overvåke sentrum gjennom kameraer også fra patruljebiler.

– Det er helt greit. Jeg har ikke noe som helt problem med at det skal være kameraovervåking. Fordelen er at da får vi en viss kontroll vi ellers ikke ville hatt, avslutter hun.