Bruce Springsteen får Bjørnson-prisen

Den amerikanske rockemusikeren får prisen for å ha brukt sin posisjon til å snakke for folk som trenger hjelp, støtte og oppmuntring.

Bruce Springsteen

BJØRNSON-PRISEN: Bruce Springsteen mottar i år Bjørnson-prisen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det skriver avisa Gudbrandsdølen Dagningen.

– Begrunnelsen ligger i det Bruce Springsteen har stått for i over 40 år. Hans tekster, hans aksjoner og hans støtte til minoriteter. Han har brukt sin posisjon til å ville noe for de som trenger støtte og oppmuntring, forklarer president i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, Kristenn Einarsson til NRK.

Bjørnson-prisen skal gå til noen som bruker kunsten de utøver til å hjelpe andre, i tråd med det Bjørnstjerne Bjørnson gjorde.

– Vi har sagt i vår begrunnelse at Bruce Springsteen virkelig har arbeidet i Bjørnsons ånd, sier Einarsson.

Kristenn Einarsson

TRAVEL: Kristenn Einarsson sier at Springsteen er en travel mann, og at det er usannsynlig at han kommer på utdelingen på Aulestad, men at de er i kontakt med folkene rundt rockemusikeren.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Uvisst om han kommer til Aulestad

Utdelingen av prisen skal skje på Aulestad i Gausdal 3. september, i forbindelse med årets Bjørnsonseminar "Stemmer som trengs". Det er foreløpig usikkert om Springsteen vil være der for å motta prisen.

– Vi har hatt en dialog med managementet hans, men sannsynligheten er liten, han har et veldig travelt program, blant annet skal han ha åtte ukers konsertrunde på Broadway, sier Einarsson.

Fjortende vinner av prisen

Det er fjortende gangen prisen deles. Tidligere vinnere av prisen er blant annet varsleren Edward Snowden og NRK-journalist Kristin Solberg.

Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, Det Norske Akademi for Litteratur og Ytringsfrihet, ble stiftet i desember 2003 på initiativ fra forfatter Knut Ødegård.

Det ble stiftet med det formål å gi Norge et litterært akademi da landet vårt ikke hadde en slik uavhengig institusjon bortsett fra to akademier som baserer seg på språkpolitiske saker.