Hopp til innhold

Bjørnen sover...ikke lenger

I disse dager er bjørnen på vei ut av hiet etter en lang vinterdvale. Men man trenger ikke å droppe skogturen av den grunn, sier viltekspertene.

Bjørnen er på vei ut etter vinteren.

Ina (7), Halvor (3) og Einar (3) har vært på bjørnejakt for å finne hiet. Andre som ser spor av bjørn oppfordres til å melde fra til rovdyrkonsulenter i sitt nærområde.

NRK-fotograf Jørn Nordli fant bjørnespor et par hundre meter bak huset sitt i Grøndalen i Trysil og la til skogs for å finne igjen hiet. Hjelp til søket fikk han av Ina (7), Halvor (3) og Einar (3).

Selv om ikke alle var like ivrige på å krype inn i hiet, var det stor interesse hos både liten og stor for å undersøke stedet der bjørnen hadde overvintret.

– Ingen grunn til bekymring

Barna viste både nysgjerrighet og sunn skepsis da hiet ble funnet, men ifølge rovviltkontakt i Statens naturoppsyn, Arve Skjærbekk, er det ingen grunn til å være redd for at bjørnen skal gå til angrep.

– Bjørnen er ikke interessert i folk, så man kan bare gå på ski eller være i skogen som normalt. Det er mye snø i Trysil, så det kan være at bjørnen trekker ned i terrenget, men det trengs ikke å ta noen spesielle forholdsregler av den grunn, sier rovdyrkonsulent i Trysil, Bjørn Skjærbekk.

Barseng fra Bjørn

Her har bjørnen laget seg en seng utendørs.

Foto: Jørn Nordlien / NRK

Ifølge Skjærbekk har bjørnen fortsatt igjen av fettlaget, så den har ikke noe hastverk med å begynne letingen etter mat. Av den grunn er det vanlig å finne mye tråkk i området rundt hiet. Hannbjørnen i Grøndalen hadde til og med laget seg en utendørs barseng, og der har den ladet opp før den har gått videre.

Langreist bjørn

Det er vanskelig å gjøre observasjoner av bjørn ettersom den ligger i hi halve året. Skjærbekk er i disse dager i gang med ny kartlegging for å hente inn DNA-prøver til overvåkingsprogrammet til Rovdata.

En av bjørnene som har blitt fulgt med DNA-prøver fra blant annet Trysil, skal ha tilbakelagt store avstander og etablert seg i fire forskjellige fylker de siste årene. Skjærbekk har tatt prøver av bjørnen i Grøndalen for å se om dette er den samme.

– Dette er en kar som liker å røre på seg. Vi har fulgt han siden 2006, og frem til i fjor hadde bjørnen tilbakelagt mer enn 110 mil. Han har vært innom fire fylker, og var registrert i Nord-Trøndelag ved forrige registrering i 2013.

Vil ha observasjoner

I fjor var det registrert 147 bjørner i Norge, hvorav 23 var observert i Trysil. Så alle som ser bjørnespor oppfordres nå til å ta kontakt med sin lokale rovdyrkonsulent.

– Vi trenger informasjon fra folk for å få oversikt over bjørnens bevegelsesmønster. Da er det bare å ringe rovviltkontakter i kommunen eller bruke Rovdata sin mobilapp. Med den kan man legge inn bilder og GPS-informasjon, slik at vi får et enda mer fullstendig bilde over bjørn og andre rovdyr.