NRK Meny
Normal

Bjørn skutt innenfor rovdyrgjerde

En bjørn ble tirsdag morgen felt innenfor et rovdyrgjerde på Grue Finnskog i Hedmark.

Bjørn skutt Grue Finnskog

Statens Naturoppsyn i Hedmark forsøkte først å jage bjørnen, som hadde kommet seg innenfor rovdyrgjerdet, men da dette ikke lyktes, ble den felt. Det er funnet rester etter død sau på området. Hedmark tirsdag morgen.

Foto: Rolf Harald Østmoe

Det er avisa Glåmdalen som først meldte om fellingen. Seniorrådgiver Øyvind Gotehus hos Fylkesmannen i Hedmark bekrefter at bjørnen ble skutt innenfor sauegjerdet.

– Fredag fikk vi melding om at det sannsynligvis var en bjørn innenfor gjerdet. Det ble satt i gang et forsøk på å drive den ut. Etter hvert gikk det over til å bli et fellingsforsøk, og i dag tidlig så ble bjørnen felt, opplyser Øyvind Gotehus til NRK.

Det er Statens Naturoppsyn som har gjennomført fellingen på oppdrag fra Miljødirektoratet. Ifølge seksjonsleder Terje Bø i Miljødirektoratet sier de ikke tok sjansen på å ha bjørnen innenfor gjerdet.

– Dette gjerdet er jo laget for å holde rovdyr ute og sauen innenfor. Det er naturlig nok sånn at vi ikke vil ha rovdyr som tar tilhold innenfor det gjerdet, sier Terje Bø.

Rester etter død sau

Det skal være funnet rester etter død sau på området som er inngjerdet, men det skal ikke være registrert noen omfattende skader på beitedyrene som er der.

Den felte bjørnen ble tirsdag fraktet til et slakteri, og kjøttet skal etter planen omsettes til mat dersom det godkjennes av veterinær.

Det 13 kilometer lange sauegjerdet på Grue Finnskog ble satt opp i 2007 av lokal bønder for å sikre husdyr mot rovdyr i området. I 2010 ble det skutt to hannbjørner på innsiden av gjerdet.