Hopp til innhold

Birkebeinere får søppelstraff

Birkebeinere som kaster søppel i løypene har skylda i at andre birkebeinere faller og skader seg. Nå skal forsøplerne straffes med det som svir mere enn bot, nemlig 15 minutter tillegg i tida.

Søppelbirken
Foto: Olsen, Geir / Birkebeinerrennet

Birkebeiner Kari Bunes fra Moss

Birkebeiner Kari Bunes fra Moss

Foto: Birkebeinerrennet

– Jeg falt flere ganger fordi det var kastet søppel. Kartong og annen emballasje i skisporet førte til bråstopp. Det er synd å si, men forsøplinga i løypa ødela mye av opplevelsen.

Det sier 42 år gamle Kari Bunes fra Moss, som debuterte i Birkebeinerrennet i fjor. Ironisk nok lever Bunes av det som enkelte birkebeinere ukritisk kaster fra seg i traséen.

– Som direktør i Den Norske Emballasjeforening burde jeg vel ikke si noe negativt om emballasje, men det er uansett ikke emballasjen, men de som kaster den som er problemet, sier hun.

Og det er arrangørene av Birkebeinerrennet helt enig i.

Søppel i farlige nedoverbakker

Arrangørene har merket opp egne soner som birkebeinerne kan kaste søppelet sitt i. Men mange travle birkebeinere vil kvitte seg med gel-tuber, gelbokser, bananskall og anna søppel underveis, og helst der det er enklest å kaste det uten at det går ut over farta, i nedoverbakkene.

– Det er farlig å falle i stor fart i bratte nedoverbakker, og i fjor var det flere som falt i søppel noen av løperne foran hadde kasta, sier daglig leder i Birkebeinerrennet, Rune Bergsodden.

Bruddskader

– Folk fikk gel-tuber, papir og anna søppel under skia. Forsøpling hadde skylda for både arm- og kragebeinsbrudd, forteller Bergsodden.

Hele 30 prosent av tilbakemeldingene arrangørene fikk fra renndeltakerne på evalueringsforumet sitt etter Birken i fjor var reaksjoner på søppel i løypa.

– I fjor var det spesielt ille for de som gikk i fra pulje 7 og utover sier Bergsodden.

Søppel i løypa

Søppel i løypa over Raufjellet

Foto: Olsen, Geir / Birken

De nest beste verst?

Birken-debutant Kari Bunes var blant de siste som startet i fjor, og hadde over 17 000 løpere foran seg. Hun er sjøl tidligere badminton-spiller på elitenivå, men trur ikke det er den ypperste eliten som søpler til.

– Jeg vet jo ikke hvilke typer løpere som er verst, men jeg mistenker ikke toppløperne. Jeg tror de nest beste, som tenker på seg sjøl og merket, antakelig er verst. Det er uansett egoistisk og usportslig opptreden, sier Bunes.

For fjorårsdebutanten var forsøplinga ett så stort problem at hun i år ikke ønsket å stille i Birkebeinerrennet.

– Jeg ville heller stille på Fredagsbirken, men kan dessverre ikke delta. Birken på lørdag var uansett uaktuell, fordi alt søppelet i klisteret i fjor ødela lysta, sier hun.

Fare for dyreliv

Arrangøren er bekymra for ødelagte opplevelser, og ikke minst for at folk skal bli skadd. Men også nauren mellom Rena og Lillehammer er utsatt.

– Rennet går i sårbar natur, der det ferdes reinsdyr og andre dyr. Gel-tuber og annen emballasje forsvinner ned i snøen, og er ikke lett å finne igjen for de som rydder. Vi vil ikke forsøple naturen, sier Bergsodden.

For å komme det naturfientlige og helsefarlige svineriet til livs vil arrangørene nå straffe de som kvitter seg med søpla utenfor merket droppsone. Og straffen svir nok mer enn bøter for plasseringsjagende og merkekåte birkebeinere.

– Vi kommer til å straffe de som søpler med 15 minutter i tilleggstid, noe vi tror vil ha preventiv virkning. Folk er redd for tillegg i tid. Mange ville nok heller hatt tusener av kroner i bot enn tillegg på tida, sier Bergsodden, med et lite smil.

Stasjonerer ut søppelpoliti

Nå er arrangøren sin ambisjon at alle som starter i Birken skal få en søppelfri reise, og det skal gjennomføres med tvangsmilder. Arrangøren søkte om godkjenning til å bruke tidsstraff av det internasjonale skiforbundet, FIS, og fikk tillatelse av selveste Vegard Ulvang.

Rune Bergsodden presiserer ovenfor NRK at det å straffe de som søpler ikke er en tom trussel.

– Vi må bevise at folk kaster søppel, vi sitter med bevisbyrden. Derfor setter vi opp folk med kameraer i nedoverbakkene, og andre steder der vi har erfart at folk kaster søppel, sier han.

Kari Bunes roser arrangøren fordi de tar tak i det hun og mange andre deltakere anser som et stort problem, og hun er klar på at 15 minutters tidstraff er en rettferdig straff.

– Får arrangøren bukt med søppelproblemet tror jeg nok at jeg vil stille igjen neste år, konkluderer 42-åringen fra Moss.