NRK Meny
Normal

Billig å booke kjente forfattere

Mens kjente fjes i andre bransjer ofte tar seg godt betalt for å opptre, stiller norske og internasjonale forfattere svært billig opp på Norsk litteraturfestival.

Litteraturfestival på Lillehammer

Mange kjente forfattere kommer til Norsk litteraturfestival på Lillehammer.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Tirdag kveld åpner kulturminister Anniken Huitfeldt Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Som vanlig kan festivalen tilby publikum profilerte norske og internasjonale forfattere.

Kjente navn

John Irving

Kommer: John Irving.

Foto: Nicole Dancel
Erik Fosnes Hansen

Kommer: Erik Fosnes Hansen.

Foto: NRK
Herbjørg Wassmo

Kommer: Herbjørg Wassmo.

Foto: Per Onsheim / NRK

Og mens artister og sportsutøvere ofte får høye honorarer for å stille på arrangementer, stiller forfatterne for småpenger på litteraturfestivalen.

– Det er slik våre budsjetter er, men jeg tror det er stas å komme hit. Derfor får vi det til, sier Randi Skeie, som er leder i Norsk litteraturfestival .

I år stiller kjente norske forfattere som Erik Fosnes Hansen og Herbjørg Wassmo på festivalen. Det største internasjonale navnet er i år amerikanske John Irving.

Faste satser

Hvert år kommer kjente internasjonale og nasjonale størrelser innen litteraturverden til festivalen.

Men uavhengig av hvor profilerte de er, får alle betalt innenfor de faste satsene til sammenslutningen Norsk forfattersentrum. Det betyr inntil 6000 kroner for et foredrag og 1490 kroner for en kort opplesning.

Og ifølge Skeie er dette greit for forfatterne.

– Jeg kan ikke huske at det har vært noen problemer rundt dette selv om vi selvsagt har noen samtaler og litt debatt med noen. Alle kan tenke seg høyere honorarer enn det vi er i stand til å gi.

Mulighet for markedsføring

Profilerte foredragsholder kan ofte få langt høyere honorarer for å stille på arrangementer. Det samme kan de største artistene og sportsstjernene.

Skeie mener forfatterne har en annen motivasjon enn penger når de stiller på festivalen.

– Forfatterne lever av å selge bøker og ser på dette som en god mulighet til å markedsføre bøkene sine. Derfor ser vi at mange gjerne vil komme på festivalen, sier Skeie.

– God nok betaling

Erling Kagge

Erling Kagge.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Forlegger Erling Kagge mener også at forfatterne bør være fornøyde med å få betalt, samtidig som de får markedsført bøkene sine.

– Jeg synes det høres ganske bra ut, jeg. Å få 1500 til 6000 kroner for å drive reklame for bøkene sine i et kvarter eller en time, sier Kagge.

Trange budsjetter

Med et trettitalls arrangementer og relativt trange budsjettrammer, har ikke litteraturfestivalen flust av penger å betale i honorarer.

Derfor er Randi Skeie godt fornøyd med at forfatterne ikke er kravstore.

– Skal vi lage en mangfoldig festival må vi ha mange forfattere. Derfor er vi helt avhengige av at honorarene holdes på et nøkternt nivå, sier hun.


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND