NRK Meny
Normal

Bestikklugaren som ble dukkestue

 

Da Skibladner gikk i rute på Mjøsa de første 22 årene hadde ikke båten bestikklugar på dekk. Den kom først i 1888 da båten ble forlenget og bygd om av folk fra Aker mek. verksted.

I bestikklugaren har kapteinen både loggbøker, kart og dokumenter. Foran 100 års jubileet i 1956 ble bestikklugaren satt på land og erstattet med en ny og større. Skibladners maskinist Bendik Trandum bodde ikke langt unna Minne og forbarmet seg over det lille huset. Han fraktet det hjem med hest og kjerre, og hans datter fikk alle tiders lekestue. Da Mjøssamlingene åpnet i 1981, kom han tilbake med bestikklugaren. Denne gangen ble den fraktet på en traktortilhenger.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Brann i DAB-radio

  Det ble mindre brann- og røykskader etter en brann i en bolig Harestua i Lunner lørdag kveld. Ifølge politiet startet brannen i en DAB-radio.

 • Storhamar vant etter spennende kamp

  Eliteseriekampen i ishockey mellom Lillehammer og Storhamar endte 2–3 etter en spennende kamp. Det var lenge 2–2 før gjestene Storhamar fikk inn ett mål i et av de siste minuttene av kampen. 10.031 så kampen.

 • Spennende i Håkons Hall

  Det er 2–2 i eliteseriekampen i ishockey mellom Lillehammer og Storhamar i Håkons Hall etter rundt halvspilt kamp. Stemningen er spent og høylytt blant de 10.000 publikummerne.

  Eliteseriekamp mellom Lillehammer og Storhamar i Håkons Hall
  Foto: Karianne Stordal / NRK