NRK Meny
Normal

Bestikklugaren som ble dukkestue

 

Da Skibladner gikk i rute på Mjøsa de første 22 årene hadde ikke båten bestikklugar på dekk. Den kom først i 1888 da båten ble forlenget og bygd om av folk fra Aker mek. verksted.

I bestikklugaren har kapteinen både loggbøker, kart og dokumenter. Foran 100 års jubileet i 1956 ble bestikklugaren satt på land og erstattet med en ny og større. Skibladners maskinist Bendik Trandum bodde ikke langt unna Minne og forbarmet seg over det lille huset. Han fraktet det hjem med hest og kjerre, og hans datter fikk alle tiders lekestue. Da Mjøssamlingene åpnet i 1981, kom han tilbake med bestikklugaren. Denne gangen ble den fraktet på en traktortilhenger.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre fikk forenklet forelegg

    Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.