NRK Meny
Normal

Bekjente varslet politiet om 38-åringen

Det var bekjente av 38-åringen som ble drept lørdag, som varslet politiet. – De mente han virket ustabil og var engstelige for hva som kunne skje, sier politimesteren.

Kripos i Ottestad

Kripos jobber i oppgangen der skuddene falt.

Foto: NRK

Inngang Godtlandsveien Ottestad

Det var bekjente av 38-åringen som varslet politiet.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

Politimester Tormod Bakke forteller i dag hvem som meldte fra til politiet og hvorfor.

– Meldingen fra de bekjente gikk ut på at 38-åringen virket utstabil.

Det de fortalte skal være bakgrunnen for hvordan politiet rustet seg før de dro til blokka i Gotlandsveien i Ottestad lørdag ettermiddag. Der ble de møtt i døra av 38-åringen som avfyrte et skudd. En politimann ble truffet. En annen skjøt tilbake og drepte gjerningsmannen.

– Det var et fåtall skudd. Om det var to eller flere, må Spesialenheten uttale seg om, sier politimester Tormod Bakke.

Hadde registrerte våpen

Den 38 år gamle mannen var medlem i en lokal skytterklubb og hadde flere registrerte våpen. Men om våpenet som ble brukt i skytingen var blant de registrerte, vet politiet foreløpig ikke.

– Vi har ikke kontrollert om håndvåpenet som ble brukt var blant de våpnene som var registrert på denne personen, sier Tormod Bakke.

Det blir ikke brukt håndvåpen i skytterklubben mannen var medlem i.

På bedringens veg

Tormod Bakke

Politimester Tormod Bakke sier det går bra med politimannen som ble skutt.

Foto: Frode Meskau

Politimannen i 40-åra som ble skutt i overkroppen, er nå på bedringens veg.

Han ble avhørt av Spesialenheten for politisaker på sykehuset i Oslo søndag kveld og politimesteren har også snakket med ham.

– Det går fremover. Han vet ennå ikke om det blir noen senvirkninger, men foreløpig ser det bra ut. Og han er oppe, sier politimester Tormod Bakke.

Politimannen blir værende på sykehuset i Oslo inntil videre. Politimesteren sier han foreløpig ikke har snakket så mye med politimannen om det som skjedde.

– Vi har snakket mer om hvordan han har det og hva han tenker fremover. Han er ved godt mot, når situasjonen har vært så dramatisk som den har vært.

Tøff situasjon

Både politimannen som skjøt og drepte den 38 år gamle mannen, og den andre som kom uskadet fra episoden, er på politihuset i dag, men ikke i vanlig jobb. Politimesteren sier de får tett oppfølging.

– En av de to er jo han som avfyrte skuddet og det er en veldig spesiell situasjon, sier Bakke.

Olav Kjetil Moe, etterforskningssjef i Spesialenheten for politisaker.

Olav Kjetil Moe i Spesialenheten for politisaker, sier de begynner å danne seg et godt bilde av hva som skjedde.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

Spesielenheten for politisaker har nå snakket med alle de tre politimennene som var involvert i skuddvekslingen. Etterforskningsleder Olav Kjetil Moe sier de begynner å få et godt bilde av det som skjedde.

De tre politimennene har alle status som mistenkt, så lenge Spesialenheten etterforsker saken.

Preger alle på politihuset

– En sånn alvorlig hendelse preger alle i politiet. Det er jo ikke dagligdags, sier lokallagsleder i politiets fellesforbund, Reidun Martinsen.

Hun sier det heldigvis er sjelden slike ting skjer.

– Men når det skjer noe sånt så preger det alle de ansatte og de tenker og snakker og har behov for å ta vare på hverandre, sier Martinsen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Snøras stenger veg Otta - Sel

    Fylkesveg 435 mellom Otta og Sel er stengt, etter et snøras. Hverken bebyggelse eller Dovrebanen er berørt. Raset er mellom 10 og 2o meter bredt. Ingen personer eller biler er berørt. Redningsmannskaper er på stedet.