Politiet: – Nå må vi ta vare på hverandre

De ansatte i politiet i Hedmark er sterkt preget etter gårsdagens skyteepisode.

Skyting på Ottestad

I BOLIGOMRÅDE: Det var i denne boligblokka i Ottestad at skytingen skjedde.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Det har vært tunge timer for de ansatte ved politistasjonen på Hamar etter at en av deres egne, en politimann i 40-åra, ble skutt under et oppdrag i Ottestad i Stange i går.

– Det handler om å ta vare på hverandre. Vi er selvsagt preget når en kollega blir skutt, og i tillegg når vi løsner skudd og en person dør som følge av det, sier Kari-Anne Dobloug, kommunikasjonsrådgiver i Hedmark politidistrikt.

Mannen som ble drept, åpnet ild mot politiet da de ankom Godtlandsveien i Ottestad i går ettermiddag. Politiet rykket ut etter melding om at mannen oppførte seg truende og at det var mistanke om at han var ruset.

Det endte fatalt. I går samlet de ansatte seg til et allmøte, der de snakket om situasjonen.

– Vi tar innover oss alvoret av dette her, sier Dobloug.

Spesialenheten etterforsker

Spesialenheten for politisaker er rutinemessig involvert i saken. De startet sin etterforskning i går kveld.

– Vi har bedt Kripos om bistand til å undersøke åstedet. Vi har avhørt to av polititjenestepersonene som var involvert i hendelsen. Vi har også skaffet oss en oversikt over vitner som vi ønsker å avhøre videre, sier Olav Kjetil Moe, etterforskningssjef i Spesialenheten for politisaker.

De er nå i den innledende fasen av etterforskningen.

– Videre i dag og fremover vil vi avhøre vitner og andre involverte tjenestepersoner, i tillegg til at vi avventer kriminaltekniske undersøkelser, sier Moe.

Politimannen som er skutt, har de ikke snakket med.

– Per i dag har vi ikke fått avhørt politimannen som ble skutt, men det vil vi gjøre så snart det lar seg gjennomføre, sier han.

– God oppfølging

De ansatte i politidistriktet har fått tilbud om oppfølging, det bekrefter Politiets fellesforbund.

– Jeg har fått tilbakemelding fra mine medlemmer om at de er godt fornøyd med ivaretakelsen fra arbeidsgiver. Politidistriktet har gode rutiner på saker som dette, blant annet med kollegastøtte, sier Reidun Martinsen som er leder av Politiets fellesfobund i Hedmark.

Hun har hatt kontakt med de involverte, og vil besøke den skadde politimannen på sykehuset når det lar seg gjøre.

– Vi har prøvd å støtte våre medlemmer som er involvert i saken så godt vi kan. Vi har blant annet sørget for at de som var direkte involvert har fått bistand fra advokat dersom det var ønskelig og nødvendig, sier Martinsen.

Døra til avdøde i Ottestad

FORSEGLET: Politiet har stengt av leiligheten til gjerningsmannen i boligblokka i Ottestad.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

Fortsatt stabil

Tilstanden til politimannen er uforandret siden i går. Han er fortsatt under behandling hos medisinsk avdeling ved Ullevål universitetssykehus, og betegnes som alvorlig skadet. Nå jobber politiet i Hedmark for å ta vare på både han, og de andre involverte.

–​ Det handler om å se hverandre, snakke om hvordan vi har det og hvordan vi opplever det. Vi må sørge for at de tjenestemennene som var involvert i selve hendelsen blir godt ivaretatt av både kollegaer, ledere og bedriftshelsetjenesten, sier Dobloug.

Vestoppland vil som settepolitidistrikt etterforske delen av hendelsen som går på vold mot offentlig tjenestemann.

– Vi har startet etterforskning av vold mot offentlig tjenestemann, bekrefter politiadvokat Julie Dalsveen.

Boligblokk i Ottestad

STILLE: Etter gårsdagens dramatiske hendelse er det i dag stille og rolig ved boligblokka i Ottestad der skytinga skjedde.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK