Hopp til innhold

Barnevernet sliter med omdømmet

Et nytt forskningsprosjekt viser at familiene som har kontakt med barnevernet er godt tilfreds med behandlingen, mens folk flest er skeptiske.

Barn

I media blir barnevernet ofte framstilt som den store stygge ulven som kommer og tar barna fra folk. En fersk undersøkelse viser noe annet.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Barnevernet har et stort omdømmeproblem, mener professor i sosiologi ved Høgskolen i Lillehammer, Halvor Fauske.

En undersøkelse MMI gjorde i 2006 viser at bare 23 prosent hadde et godt inntrykk av barnevernet, mens 31 prosent var negative.

Hør reportasjen:

Store stygge ulven

I media blir barnevernet ofte framstilt som den store stygge ulven som kommer og tar barna fra folk. Men i forskningsprosjektet «Det nye barnevernet» kommer det fram at det er annerledes.

Her har over 700 familier blitt intervjua, og i størsteparten av sakene er det et samarbeid mellom barnevernet og foreldra. Og i nesten 40 prosent av sakene er det foreldrene selv som melder fra om at de har problemer.

De aller fleste saker handler om et samarbeid mellom barnevernet og foreldrene. Det betyr at de ser på barnevernet som en reell hjelpeinstans der de regner med å få hjelp, sier Fauske.

Men folk som aldri har hatt noe med barnevernet å gjøre har derimot et dårligere inntrykk av etaten.

Halvor Fauske

Professor i sosiologi ved Høgskolen i Lillehammer, Halvor Fauske mener det er behov for mer åpenhet i barnevernet.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Trenger åpenhet

Barnvernsleder Inger Jevne i Lillehammer mener at barnevernet har et omdømmeproblem.

– Det var jo mange skrekkreportasjer på 90-tallet med barnevernet som storma inn i hus og rev unger ut av armene på foreldre. Dette er en hverdag vi ikke kjenner oss igjen i, sier Jevne.

Hør tidligere barnevernsbarn Johan Holand:

Det mener også leder i Fellesorganisasjonen (FO) i Hedmark, Erling Segelstad.

– Barnevernet har et imageproblem fordi det er for lukka.

Men Segelstad tror ikke dette er hovedårsaken til at barnevernet mener de får for få bekymringsmeldinger.

– Det handler om at folk har for dårlig moral, og tar mer hensyn til de voksnes problemer når de sliter med barna sine. Vi må har et sterkere barnefokus.Det er jo ingen ting som er bedre enn at noen melder fra til barnevernet, og at det viser seg at meldingen var grunnløs. Da har jo barnet det bra.