Hopp til innhold

- Varsler for sjelden barnevernet

Sykehusene er altfor dårlige til å varsle barnevernet om omsorgssvikt. Det mener barnevernet.

Barn

Barnevernet er redd mange barn ikke får den hjelpen de trenger.

Foto: Scanpix

I løpet av 2009 fikk ikke barnevernet i Lillehammer én eneste bekymringsmelding fra Sykehuset Innlandet.

– Det forundrer meg dersom de ikke er borte i denne problematikken i løpet av et helt år. Det er bekymringsfullt at vi ikke varsles mer, sier barnevernsleder i Lillehammer Inger Jevne.

Helsetilsynet har tidligere gått ut og krevd at ansatte i helsevesenet skal bli flinkere til å melde fra om mulig omsorgssvikt.

Les mer: Ni barn under tre år dør av omsorgssvikt hvert år

Har plikt til å varsle

Tilsatte i offentlige instanser som politi, skole og helsevesen har en plikt til å varsle om mulig omsorgssvikt.

Men en ringerunde NRK har gjort til barnevernet i Gjøvik, Hamar, Kongsvinger og Elverum viser at også de opplever at sykehusene sjelden varsler om mulig omsorgssvikt.

Wenche Holm i barnevernet i Gjøvik mener sykehusene ikke melder ifra nok.

– De tror kanskje at det skal være mye mer alvorlig før de går til det skrittet å melde i fra. Jeg tror sykehusene har en for høy terskel, sier Holm.

De flinkeste til å varsle barnevernet i Gjøvik om mulig omsorgssvikt er politiet, skolen og foreldrene selv. Langt ned på listen er står legene og sjukehusene.

På landsbasis står leger og sykehus for fem prosent av bekymringsmeldingene til barnevernet.

Kjenner seg ikke igjen i kritikken

Men viseadministrerende direktør Hans Iver Børresen kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Jeg får tilbakemelding fra barneavdelingen i Sykehuset Innlandet om at det er en god dialog med de respektive barnevern i vårt område. Men det utelukker ikke at det kan finne tilfeller hvor vi burde sett at det er behov for å varsle barnevernet, sier Børresen.

Men det er ikke Inger Jevne i barnevernet i Lillehammer enig i. De har nå oppsøkt flere avdelinger på sykehuset for å minne de på deres plikt.

– Jeg har vært i kontakt med enkeltavdelinger. Sykehuset er stort, så det vil ta tid. Men sykehusene er også nødt til å ta ansvaret selv, sier Jevne.

Flere saker fra Innlandet