NRK Meny
Normal

Barnehage stenger på grunn av E.coli-smitte

Kommuneoverlegen i Lillehammer har besluttet å stenge en barnehage i byen etter at barn er blitt smittet med E.coli-bakterier.

Hagehaugen Barnehage

STENGTE MANDAG: Den private Hagehaugen barnehage i Lillehammer ble mandag stengt etter at barn skal ha blitt smittet med E.coli-bakterier.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Lillehammer kommune skirver på sine nettsider at en person er bekreftet smittet og ytterligere 4 personer er mistenkt smittet.

Det er den private Hagehaugen Barnehage som nå stenges. Kommuneoverlege Øystein Hveding sier til NRK at det er besluttet å stenge barnehagen i 14 dager.

Det skal holdes et informasjonsmøte i rådhuset i Lillehammer klokka 1100 i dag, der man skal gi mer detaljert informasjon om det som har skjedd.

– Jeg har vært i barnehagen i dag tidlig og informert. Jeg satte straks i gang med å informere og kontakte alle involverte barn og foreldre, da vi fikk svarene på fredag fra Folkehelseinstituttet. Vi mener nå at vi har et godt beslutningsgrunnlag for å stenge barnehagen, sier Hveding.

Han ønsker foreløpig ikke å kommentere noen detaljer om hvor mange barn som skal være syke, hvilken type smitte det er snakk om og viser til pressekonferansen han skal holde senere i dag.

E.coli bakterien kan i noen tilfeller gi kraftig diare, hudblødninger og nyresykdom. Bakterien smitter fra forurenset mat som kjøttprodukter, grønnsaker og upasteurisert melk. Den kan også smitte fra dyrs avføring.

– Ett bekreftet tilfelle

Hagehaugen banehage

OPPDAGET TIDLIG: Daglig leder Kristin Aal og pedagogisk leder Hane Mette Koen i Hagehaugen barnehage sier det er bra at e.coli-smitten ble oppdaget raskt.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Styrer Kristin Aal ved Hagehaugen barnehage i Lillehammer opplyser at de ble informert på fredag om saken og allerede da ringte rundt til alle foreldre for å opplyse om den mulige smittefaren.

– Vi forholder oss til at det er ett bekreftet tilfelle av e.coli-smitte. Men opplysninger av medisinsk art må jeg henvise til kommuneoverlegen. Flere i barnehagen har imidlertid opplevd omgangssyke i det siste, men uten at vi vet om dette har en sammenheng, sier hun.

Hun opplyser at to ansatte søndag vasket ned barnehagen med tanke på smittevern.

– De desinfiserte og vasket ned lokalene og tok vekk leker, forteller hun.

Barnehagestyreren opplyser at det i kveld blir et nytt foreldremøte der blant annet kommuneoverlegen skal informere.

Ble hjemme med barna

Styreleder og forelder Lars Erik Solbraa i Hagehaugen barnehage sier at flere valgte å ikke levere barna mandag morgen etter å ha mottatt en foreløpig informasjon på fredag om smittesituasjonen.

– Vi følte det var såpass mange ubesvarte spørsmål at vi valgte å ikke reise i barnehagen i dag. Jeg vet om 3-4 andre foreldre som gjorde det samme som oss. Vi lurer jo på eventuell smittefare og om våre egne barn på noen måte har vært i fare, sier han.

Solbraa sier han savner med konkret informasjon og ser fram til å få dette på kveldens foreldremøte. Han har blitt kontaktet av flere bekymrede foreldre gjennom helgen.

– Mange er bekymret og har stort behov for bedre informasjon, mens enkelt andre tar det hele ganske med ro, sier Solbraa.

Hagehaugen barnehage

STENGT I 14 DAGER: Mandag var det tomt i Hagehaugen barnehage i Lillehammer som er stengt i 14 dager framover.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang